{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ročište za početak suđenja Vikiću i drugima zakazano za sutra

F
20.3.2017. u 15:11
0
13
Ročište za početak suđenja Vikiću i drugima zakazano za sutra
0
Ročište za početak suđenja Vikiću i drugima zakazano za sutra
Dragan Vikić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ročište za početak suđenja u "slučaju Veliki park“, predmetu u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, zakazano je za 21. mart potvrđeno je Feni u Sudu BiH.
Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Naime, Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: