{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ročište za početak suđenja Vikiću i drugima zakazano za sutra

F
20.3.2017. u 15:11
0
13
Ročište za početak suđenja Vikiću i drugima zakazano za sutra
0
Ročište za početak suđenja Vikiću i drugima zakazano za sutra
Dragan Vikić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ročište za početak suđenja u "slučaju Veliki park“, predmetu u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, zakazano je za 21. mart potvrđeno je Feni u Sudu BiH.
Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Naime, Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: