BiH
0

Ročište za izjašnjenje o krivnji optuženog Veselinovića prolongirano za četvrtak

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji Rade Veselinovića, optuženog za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Hadžići, prolongirano je za četvrtak.

Veselinović nije se danas izjasnio o krivnji, a kao razlog je naveo da nije imao cjelovit uvid u dokaze optužbe.

Rade (Petko) Veselinović (1944.) iz Čajniča optužen je da je od maja do kraja 1992. kao pripadnik Vojne policije Vojske republike srpske (VRS) Hadžići s pripadnicima te vojske učestvovao u nezakonitom hapšenju nesrpskog stanovništva općine Hadžići i njihovom odvođenju u zatočenički centar u dvoranu Kulturno-sportskog i rekreacionog centra u Hadžićima. Zatočeni civili su tu navodno premlaćivani i odvođeni na prve borbene linije da kopaju rovove.

Prema navodima optužnice, navodno je 16. maja 1992. na ulici, prilikom provođenja nezakonito zarobljenih osoba, bez ikakvog povoda pucao iz automatske puške na jedno osobu i ranio je. Također je u junu 1992. s grupom neidentificiranih pripadnika VRS-a u Donjim Hadžićima ubio civila.

Optuženi Rade Veselinović se tereti i da je početkom jula 1992. s pripadnicima vojne policije izveo iz zgrade jedno osobu te je odveo u nepoznatom pravcu.