Određivanje pritvora
11

Ročište uhapšenima u akciji "Tower": Zabilježen najveći iznos primanja dara poslije rata

I.Č.
Elvedin Mahmutović i Sedin Halilagić
Elvedin Mahmutović i Sedin Halilagić
U Općinskom sudu Sarajevo jutros je održano ročište za određivanje pritvora Elvedinu Mahmutoviću i Sedinu Halilagiću, osumnjičenim za primanje dara. Oni su uhapšeni u akciji "Tower" sa označenim novcem od 30.680 eura, što je u protuvrijednosti blizu 60.000 KM.

Postupajući tužilac Sanin Bogunić je na ročištu obrazložio da je od oštećenog Elvedina Pinjića, menadžera firme Europrofil angažovane kao podizvođača radova na Sarajevo Toweru, tražena uplata 200 hiljada KM.

"Sastanak Elvedina Mahmutovića i Sedina Halilagića sa oštećenim Elvedinom Pinjićem održan je 3. juna na ime izmjena ugovora, što je oštećeni shvatio kao zahtijevanje dara", kazao je tužilac Bogunić, otkrivši da je potom oštećeni tri izjave dao FUP-u.

Već je 13. juna od Općinskog suda u Sarajevu zatraženo provođenje posebnih istražnih radnji.

Elvedin Pinjić je, prema navodima tužioca, prvu ratu u protuvrijednosti od 60 hiljada KM odnio Sedinu Halilagiću. Policija je kod njega, potom, zatekla označeni novac.

"Povodom provođenja posebnih istražnih radnji utvrđeno je da je osumnjičeni izražavao upornost zašto sredstva nisu uplaćena", rekao je tužilac Bogunić, dodavši da je potom zadokumentovan najveći iznos poslije rata.

Oba osumnjičena izjasnila su se na prvom ročištu da žele da ih brani advokat Jasmir Muratović, iako bi, kako saznajemo, u nastavku suđenja između njih moglo doći do sukoba interesa.

Advokat Jasmir Muratović je kazao da je podizvođač tokom izvođenja radova bio upozoravan na kašnjenja i propust postavljanja skele.

"Podizvođač se obratio obojici investitora traživši izmjenu ugovora... Odbrani se čini da je stvorena situacija da su prošla četiri mjeseca, a da je urađeno 10 posto posla, iako je uzet avans od 700 hiljada KM", istakao je on.

Odbrana je zasnovana, uz ostalo, i na tome da je oštećeni na sastanku održanom 3. juna, kako je to kazao advokat, pristao na koruptivno djelo.

Osumnjičeni su se izjasnili da nikada ranije nisu osuđivani. Halilagić je rekao da će kao građevinski inženjer dokazati sve navode te će se vidjeti ko će na njegovom mjestu u sudnici sjediti.

Tužilac je replicirao odbrani upitavši: "Ako je sve kako branilac kaže, zašto je preuzeta rata!?"

Podsjetimo u srijedu su uhapšeni direktor firmi "Panamera" i "Smart Invest" Elvedin Mahmutović (1976. godište) i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedin Halilagić (1961. godište).

Akciju su proveli pripadnici Federalne uprave policije uz asistenciju OSA-e. Prilikom pretresa, pronađen je i oduzet novčani iznos u protuvrijednosti 60 hiljada konvertibilnih maraka.