BiH
0

Ročište u predmetu "Božić i drugi" odgođeno za 15. janaura

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu „Božić i drugi“ odgođeno je danas zbog nedolaska četvorice optuženih u ovom predmetu.

Sudija za predhodno saslušanje Davorin Jukić kazao je da je jutros dobio službenu zabilješku o štrajku glađu 22 pritvorenika u zatvoru Kula, među kojima su Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović.

Ova četvorica su jutros rano izjavili da nisu u stanju ni fizički ni psihički doći na današnje ročište.

Za razliku od branitelja Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, koji su kazali da nisu upoznati o štrajku niti njegovim razlozima, braniteljica prvooptuženog Dragica Glušac je kazala da je iz medija obaviještena o štrajku 22 pritvorenika među kojima je i njen branjenik. Prema njenom saznanju ovaj štrajk je rezultat nezadovoljstva kompletnim postupkom i odugovlačenjem suđenja.

Tužitelj Kwai Hong Ip je naglasio da nema obavijest o štrajku i odsustvu četvorice optuženih, ali smatra da oni svojim nedolaskom sami doprinose kašnjenju u ovom postupku.

Sudija Jukić je ovaj pretres odogodio za 15. januara, kada će od četvorice optuženih zatražiti pojedinačno izjašnjenje o nepredviđenim okolnostima koje su se desile i krivnji.

Prema navodima optužnice, Božić, Blagojević, Zarić i Živanović su kao pripadnici vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske planirali, naređivali, poticali i počinili krivična djela u sklopu širokog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo u zaštičenoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine.