Sud BiH
1

Ročište u aferi "Respiratori": Plaćanje Srebrenoj malini rađeno van uobičajene prakse

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas je pred Sudom BiH održano ročište u predmetu "Fadil Novalić i ostali", koji se vodi zbog sporne nabavke 100 kineskih respiratora plaćenih 10 miliona KM, koje je Vlada FBiH nabavila preko poljoprivrednog gazdinastva "Srebrena malina".

Danas se na klupi za svjedoke našla zaposlenica na protokolu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Harisa Pepeljak, koja je odgovarala na pitanja o načinu evidentiraja akata koji stižu u FUCZ.

Ona je potvrdila da je 3. aprila prošle godine u djelovodnik upisana odluka o izuzimanju iz Zakona o javnim nabavkama.

"Upisan je ugovor za nabavku respiratora oznake 'HC VE003', augovor sa respiratorima oznake ACM 812A nije nikad protokolisan", kazala je Pepeljak.

Danas je svjedočila i knjigovođa u FUCZ-u Meliha Glavinić, koja je odgovarala na pitanja Tužilaštva o načinu uplate sredstava “Srebrenoj malini”. Ona je rekla da je za to bila zadužena pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanite Alagić.

“Šefica (Alagić op. a.) je donijela ponudu i rekla da izvršimo plaćanje. Tad ja nisam bila u kancelariji pa je rekla Nermini, a ona je meni prenijela, da dio sredstava ide iz posebne naknade, a dio iz rezerve Vlade”, rekla je Glavinić.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li je uobičajeno da se plaćanje vrši na osnovu ponude, Glavinić je kazala da je u vanrednom stanju nekoliko uplata izvršeno na taj način, ali da se inače tako ne radi.

Glavinić je nakon toga potvrdila da je šefica nakon izvjesnog vremena došla i uzela registrator sa dokumentacijom u vezi sa nabavkom respiratora.