Podaci iz 2018.
23

Robovi u BiH: "Koriste" se za prosjačenje, prostituciju i prisilno sklapanje brakova

Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Prema prikupljenim podacima iz tužilaštava, službi za provođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija, u prošloj godini identificirano je 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, s različitim oblicima eksploatacije.

Među njima je 12-ero korišteno za prosjačenje, devetero je bilo seksualno iskorištavano, šestero je korišteno za prodaju radi prisilnog sklapanja braka, a registrirana je i po jedna radna eksploatacija, spolni odnos s djetetom i bludna radnja, dok je u šest slučajeva zabilježen jedan od ostalih oblika eksploatacije.

Među potencijalnim žrtvama trgovine je bilo 12 punoljetnih, a 24 su maloljetnici. Istovremeno je 21 žrtva bila ženskog, a 15 muškog spola. Iz Bosne i Hercegovine je bilo 28 žrtava, a njih osam su strani državljani.

Tužilaštva su donijela 41 naredbu o provođenju istrage protiv 79 osoba i podigla 26 optužnica protiv 37 osoba, dok su sudovi izrekli 48 osuđujućih presuda protiv isto toliko osoba za krivična dijela trgovine ljudima i povezana krivična djela.

Nadležne institucije u BiH i organizacije civilnog društva u saradnji s međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama su od 80 aktivnosti planiranih Akcionim planom suprostavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2016 – 2019 u potpunosti realizirali 63 aktivnosti, njih 12 je realizirano djelomično, a za pet aktivnosti realizacija nije započeta u izvještajnom periodu.