Sarajevo
35

Robert J. Donia održao predavanje na Filozofskom fakultetu

FENA
Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu prof.dr. na Univerzitetu u Michiganu Robert J. Donia održao je predavanje o temi "Historija u predmetima i suđenjima Haškog tribunala“.

"Nastojat ću objasniti odnos između Haškog tribunala, historije i historičara. Tribunal je proizvođač historije, odnosno konzumira historiju ne samo u smislu narativa historičara već i u smislu historijske dokumentacije. To je uglavnom iz vremena '90-ih godina do kraja 20. stoljeća. Želim da osvijetlim to“, rekao je Feni profesor Donia.

Mišljenja je da historičari trebaju koristiti Haški tribunal kao historijski izvor.

"Vjerujem da Haški tribunal historičarima i historiji predstavlja izazov i priliku da otkriju mnogo toga, što ima historijski značaj i kao rezultat toga napišu kvalitetniju historiju“, kaže Donia.

Pri sudskim procesima u Haškom tribunalu, smatra da nije najvažnije gdje ostaje ta velika dokumentacija, nego elektronički pristup tim dokumentima.

Donia je poznat kao ekspert u sudskim procesima Haškog tribunala, kao što su bili procesi protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika, Jadranka Prlića, a bio je i ekspert pri suđenju Radovanu Karadžiću.

Zato je želio da Bosancima i Hercegovcima ukaže na važnost kakvo je mjesto historiji i kako se ona upotrebljava u procesima u Haškom tribunalu.

U BiH Donia je poznat po knjigama objavljenim na bosanskom jeziku. Knjigu o muslimanima za vrijeme Austrougarske u BiH objavio je 2000. godine, koja nosi naziv "Islam pod dvoglavim orlom: Muslimani BiH 1878. - 1914.“, a šest godina kasnije objavio je knjigu "Sarajevo: Biografija grada“.

U knjizi "Bosna i Hercegovina: Tradicija koju su izdali“, bavi se historijom BiH te razmatra izdaju bh. tradicije koja se desila s agresijom na BiH.