{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RMU Kakanj automatizira transportni sistem

S
14.7.2011. u 19:06
0
1
RMU Kakanj automatizira transportni sistem
0
U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj počela je instalacija opreme za automatsko upravljanje transportom. U četvrtak su završeni radovi na video nadzoru presipnih mjesta na sedam gumenih transportera, a u narednih petnaest dana radit će se na instaliranju upravljačkog sistema.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA

"To znači da će na dužini od 2.300 metara podzemnih transportnih prostorija u jamama Pogona Haljinići izvoz uglja biti potpuno automatiziran. Najveći značaj za uvođenje ovog sistema je u povećavanju stepena zaštite na radu. Broj izvršilaca će biti smanjen, tako da rudari neće biti fizički izloženi opasnostima na transportu, a svi kvarovi i drugi poremećaji na transportu će u realnom vremenu biti zabilježeni i očitani u dispečerskoj prostoriji koja se nalazi na površini", saopćeno je iz RMU Kakanj.

Pored automatizacije i daljinskog nadzora dijela transporta isti sistem se uvodi i u glavnu pumparnicu.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA

"Realizacija ovog projekta predstavlja dogradnju postojećeg upravljačko nadzornog centra u kojem je smještena Metanometrijska centrala, a ukupna vrijednost radova koji će biti izvedeni do kraja mjeseca je 397.176,26 eura. Investicija je osigurana iz vlastitih sredstava i od strane Centra za međunarodnu saradnju i razvoj /CMSR/ Republike Slovenije", navode iz RMU Kakanj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: