Instalacija nove opreme
0

RMU Kakanj automatizira transportni sistem

Piše: E. B.
U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj počela je instalacija opreme za automatsko upravljanje transportom. U četvrtak su završeni radovi na video nadzoru presipnih mjesta na sedam gumenih transportera, a u narednih petnaest dana radit će se na instaliranju upravljačkog sistema.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
"To znači da će na dužini od 2.300 metara podzemnih transportnih prostorija u jamama Pogona Haljinići izvoz uglja biti potpuno automatiziran. Najveći značaj za uvođenje ovog sistema je u povećavanju stepena zaštite na radu. Broj izvršilaca će biti smanjen, tako da rudari neće biti fizički izloženi opasnostima na transportu, a svi kvarovi i drugi poremećaji na transportu će u realnom vremenu biti zabilježeni i očitani u dispečerskoj prostoriji koja se nalazi na površini", saopćeno je iz RMU Kakanj.

Pored automatizacije i daljinskog nadzora dijela transporta isti sistem se uvodi i u glavnu pumparnicu.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
"Realizacija ovog projekta predstavlja dogradnju postojećeg upravljačko nadzornog centra u kojem je smještena Metanometrijska centrala, a ukupna vrijednost radova koji će biti izvedeni do kraja mjeseca je 397.176,26 eura. Investicija je osigurana iz vlastitih sredstava i od strane Centra za međunarodnu saradnju i razvoj /CMSR/ Republike Slovenije", navode iz RMU Kakanj.