Ustrajna u borbi za prava
156

Rješavanje spornih propisa: Helez pozvao vojnikinju OSBiH s maramom na razgovor

A. Ku.
Emela Mujanović-Kapidžija (Foto: Facebook)
Emela Mujanović-Kapidžija (Foto: Facebook)
Ministar odbrane BiH Zukan Helez pozvao je pokrivenu pripadnicu Oružanih snaga BiH Emelu Mujanović-Kapidžija na sastanak kako bi riješio problem propisa koji onemogućavaju neometano funkcionisanje u vojsci ženama koje nose maramu.

Ovu vijest je putem Faceooka objavila rediteljica Nejra Latić-Hulusić koja je ministru Helezu uputila izraze zahvalnosti zbog prepoznavanja diskriminacije.

"Ministar odbrane Zukan Helez je pozvao našu pokrivenu pripadnicu Oružanih snaga Emelu M. na sastanak kako bi riješio problem propisa koji onemogućavaju pokrivenim ženama neometano funkcionisanje u vojsci sa maramom. Za taj problem su njegovi prethodnici bili slijepi godinama. U nadi da će uspjeti, zahvalna sam i Emeli na ustrajnosti i g. Helezu na prepoznavanju diskriminacije. Svaka čast", napisala je Latić-Hulusić na Faceboku.

[FBPOST]https://www.facebook.com/100063480169423/posts/741786714613994/?mibextid=cr9u03[/FBPOST]

Podsjećamo, Emela Mujanović je 26. marta 2020. godine tužila Ministarstvo odbrane BiH pred Sudom BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja mahrame u službi.

Glavna rasprava u ovom sudskom postupku održana je 7. oktobra, a njen tužbeni zahtjev odbijen je u prvostepenoj presudi od 23. februara 2021. godine.

Uložila je žalbu koja je odbijena 19. aprila 2021. godine, a apelacijom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine od 25. maja 2021. godine ona je još jednom ušla u spor s državom.

Apelacija je prihvaćena i uzeta u razmatranje te sada preostaje odluka Suda.