BiH
0

Rimski natpis iz Krivoglavaca u stalnoj postavci u Brusa bezistanu

FENA
Muzej Sarajeva će u narednih nekoliko dana prebaciti veliku kamenu ploču sa jednim od najreprezentativnijih natpisa iz rimskog perioda na području BiH, pronađenu nedavno na lokalitetu Krivoglavci kod Vogošće, i izložiti je na stalnoj postavci u Brusa bezistanu, izjavio je danas za Fenu kustos Muzeja Sarajeva, arheolog Adnan Muftarević.

Osim otkrića reprezentativnog natpisa koji je djelo funkcionera rimske Ilidže (Aqua es...) Publiusa Aeliusa Victorinusa, istraživanja na lokalitetu Krivoglavci rezultirala su otkrićem niza drugih artefakata i kamenih blokova koji upućuju na postojanje impozantne rimske građevine.

Osim Muzeja Sarajeva, u istraživanjima je učestvovao ekspertni tim sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod vodstvom prof. dr. Envera Imamovića.

U međuvremenu je kompjuterski snimak natpisa poslan u Zagreb ekspertima za paleografiju te će uskoro biti poznati i rezultati njihove analize natpisa.

Eksperti uključeni u ovaj projekt planiraju da ovaj reprezentativni natpis, zajedno s drugim artefaktima pronađenim u Krivoglavcima, predstave na posebnoj prezentaciji.

Kustos Muftarević je naglasio da je projekt istraživanja u Krivoglavcima pomoglo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a Muzej Sarajeva planira da na proljeće, zajedno sa ekspertnim timom Odsjeka za historiju Filozifskog fakulteta, nastavi radove na ovom nalazištu.