{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rim: Schwarz-Schilling tražio produženje bonskih ovlasti

F
24.1.2007. u 17:56
0
0
Rim: Schwarz-Schilling tražio produženje bonskih ovlasti
0
Rim: Schwarz-Schilling tražio produženje bonskih ovlasti
Visoki predstavik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling izjavio je danas u Rimu visokim zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova Italije kako je sve bliži zaključku da je situacija u regionu i Bosni i Hercegovini takva da iziskuje nastavak postojanja bonskih ovlasti i OHR-a u nekom obliku, saopćeno je iz OHR-a.
Visoki predstavnik nalazi se u posjeti ključnim državama pred održavanje naredne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja je planirana za 26. i 27. februar.

Cilj ovih posjeta je doći do zajedničkog stava prije samog sastanka na kome će se donijeti konačna odluka o budućnosti Ureda visokog predstavnika.

Visoki predstavnik danas je da PIC mora načiniti temeljitu procjenu uslova u Bosni i Hercegovini i u širem regionu.

Razgovori vođeni u Rimu, kao i u drugim glavnim gradovima, bili su usredsređeni na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, prepreke za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, odnosno restrukturiranje policije i reformu PBS-a, kao i ekonomske reforme i konstituiranje vlasti.

Visoki predstavnik će uputiti svoju procjenu i preporuku o budućnosti OHR-a PIC-u sredinom februara, na osnovu ovih konsultacija.

Ranijom posjetom Berlinu, visoki predstavnik je otpočeo proces konsultacija sa članovima PIC-a pred državanje sjednice u februaru. Od tada je održao sastanke u Parizu i Briselu, a naredne sedmice će posjetiti Vašington i London.

Ovi sastanci su pokazali da predstavnici država članica PIC-a dijele zabrinutost sa Christianom Schwarz-Schillingom o trenutnoj situaciji, što rezultira činjenicom da je produženje bonskih ovlasti i nakon polovine 2007. godine ozbiljna opcija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: