BiH
0

Rim: Reisu Ceriću Dučijeva nagrada za mir

FENA
U prisustvu uglednih italijanskih ličnosti, diplomatskog kora, bihaćkog i banjalučkog muftije te banjalučkih imama i Bošnjaka koji žive u Italiji, jučer je u večernjim satima u Sala della Protomoteca, Campidoglio, u Rimu, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio prestižnu Dučijevu nagradu za mir za 2012. godinu.

U svom uvodnom govoru predsjednik Dučijeve fondacije Paolo Duči (Ducci) naglasio je da je Dučijeva nagrada za mir ustanovljena 2006. godine u namjeri da se oda dužno poštovanje osobama koje značajno pridonose razumijevanju među narodima i kulturama.

Nagrada se sastoji od bronzane skulpture u obliku Dučijevog tornja.

U obrazloženju Naučnog odbora za dodjelu Dučijeve nagrade za mir reisu-l-ulemi dr. Ceriću, između ostalog, se kaže:

"Uzimajući u obzir Vaš značajni i senzibilni angažman u promociji dijaloga i miroljubivog djelovanja među vjerama i kulturama, Naučni odbor Dučijeve fondacije je odlučio da Vam dodijeli Dučijevu nagradu za mir za 2012. godinu.

Ukazujući da je ova godina 520. godišnjica (492-2012) od dolaska sefardskih Jevreja u Sarajevo zbog progona iz Andaluzije (Španije), gdje su našli utočište zajedno sa svojom Haggadom, sad širom svijeta poznatom kao "Sarajevska Haggada", reisu-l-ulema Cerić je kazao da je na poseban način počašćen što Dučijevu nagradu za mir u Rimu dijeli sa sefardskim Jevrejom iz Maroka Andrejom Azulajem (André Azoulay).

"Susret Jevreja i Bošnjaka u Rimu na petstodvadesetu godišnjicu od bosansko-jevrejskog povijesnog prijateljstva daje posebno značenje i značaj ovoj nagradi za mir koju večeras primamo od Dučijeve fondacije. Zbog toga vam dugujem posebnu zahvalnost, gospodine Duči, kao i za izbor predsjednika “Comunità di Sant’Egidio” Marka Impagliaca (Marc Impagliazzo), kojem će Sarajevo u septembru ove godine otvoriti svoja vrata za međunarodni susret mira", rekao je reisu-l-ulema Cerić u svom govoru povodom primanja Dučijeve nagrade u Rimu.