BiH
0

Riješeno ubistvo povratnika Ive Bartulovića u Banju Luku

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe na području općine Ogulin zbog sumnje da su umiješani u krivično djelo ubistva Ive Bartulovića (1940.) iz banjalučkog mjesta Barlovci.

Lišeni slobode su izvršioci navedenog djela državljani Republike Hrvatske N.B. (1959.), I.C. (1985.), I.O. (1987.) i maloljetna osoba (1991.), čiji je identitet poznat policiji.

Pripadnici Sektora krimpolicije Centra javne bezbjednosti Banja Luka su radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela razbojništvo sa smrtnom posljedicom izvršenog 19./20. maj Ivom Bartulovićem došli do operativnih saznanja o izvršiocima ovog krivičnog djela.

Nakon dobijenih i obrađenih informacija uslijedila je zajednička istraga radnika CJB Banja Luka i pripadnika MUP-a Republike Hrvatske na prikupljanju i dokumentiranju dokaza ovog djela, koja je rezultirala hapšenjem spomenutih osoba.

Prema osumnjičenim će biti preduzete mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima matične države, a u toku kriminalističke obrade osumnjičeni su priznali izvršenje navedenog krivičnog djela.

Inače, ovo je četvrto krivično djelo u ovoj godini koje je po načinu izvršenja moglo izazvati osjećaj ugroženosti kod pripadnika hrvatskog i bošnjačkog stanovništva, a sva su riješena i motiv je bilo kod svih koristoljublje.

Ovom prilikom CJB Banja Luka zahvaljuje kolegama MUP-a Republike Hrvatske na saradnji, upornosti i iskazanom profesionalizmu u toku rasvjetljavanja ovog djela.