BiH
0

Riješeno pitanje nastavka rada komisije za reviziju državljanstava

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić je danas u Sarajevu kazao novinarima kako je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling donio odluku o produženju mandata za godinu dana Komisiji BiH za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana.

Komisiju je ustanovilo Vijeće ministara u februaru prošle godine, dajući joj jednogodišnji mandat kako bi izvršila reviziju procesa naturalizacije stranih državljana od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine.

"Parlament BiH uvijek ima obavezu da potvrđuje zakone, izmjene zakona i odluke visokog predstavnika jer tek tada one postaju naše vlasništvo i u prilici smo da ih mijenjamo, dopunjujemo, stavljamo van snage itd. Osim te odluke, imamo dvadesetak akata različitog karaktera koji su pred nama u smislu potvrđivanja. U ponedjeljak ćemo imati Kolegij pa ćemo dogovoriti, imamo tu neka praktična pitanja koja moramo riješiti jer oba doma to moraju uraditi i moramo riješiti pitanje predlagača“, kazao je Belkić.

Vidjet ćemo, dodao je on, da li da Vijeće ministara, eventualno, bude predlagač tako da idemo odmah istovremeno na oba doma, pod pretpostavkom da će se Dom naroda u dogledno vrijeme uspostaviti.