BiH
0

Riješen problem plavljenja zemljišta u industrijskoj zoni Rajlovac

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo realizirala je projekat ucjevljenja kanala Magrinjak, čime su riješeni dugogodišnji problemi plavljenja zemljišta u industrijskoj zoni Rajlovac.

Povodom završetka ovog izuzetno važnog projekta, predstavnici Općine, Savjeta MZ Naselje heroja Sokolje i Briješće, izvođača radova, firme Eko Teh i mještani okolnog područja, obišli su danas lokalitet u blizini depoa Rajlovac, gdje je završeno ucjevljenje Magrinjaka.

Obzirom da novogradska naselja od Sokolja do Briješća u velikoj mjeri imaju neriješeno pitanje kanalizacije, te da je puno oborinskih i fekalnih kanalizacionih izvoda uključeno u taj kanal, dolazilo je do plavljenja okolnog zemljište u prostoru Rajlovca, naročito u dijelu koji prolazi pored željezničke pruge i ispod autoputa.

"JP Željeznice FBiH su imale puno problema, a kada je rađen autoput, JP Ceste FBiH su uradile ucjevljenje u dužini od oko 70 metara. Općina je u ranijem periodu finansirala ucjevljenje dijela kanala u dužini od 125 metara, od ušća u rijeku Miljacku prema depou Rajlovac, dok su JP Željeznice FBiH uradile oko 250 metara ucjevljenja kanala kroz svoj krug. Ucjevljenjem preostale dionice potoka u dužini od oko 350 metara, trajno je riješen problem plavljenja pružne infrastrukture i okolnog zemljišta", izjavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, dodajući da je projekat značajan iz više razloga, a između ostalog i zbog razvoja industrijske zone Rajlovac.

"Trenutno se radi Regulacioni plan Gornje Telalovo polje - industrijska zona. Da je kanal ostao u onom stanju, ovdje se ne bi mogla planirati industrijska zona. On je obično usljed velikih padavina plavio okolno područje i ugrožavao je sigurnost odvijanja željezničkog saobraćaja, pa je nekada dolazilo i do obustave željezničkog saobraćaja na pruzi Sarajevo- Bosanski Šamac", kazao je načelnik Efendić.

Sadik Ćuprija stanovnik je naselja Rajlovac od 1959. godine. Kaže da je kanal koji je plavio ovo područje zadnjih 20 godina, bio gorući problem stanovnika.

"Ovim projektom stanovnicima ovog dijela Novog Grada poboljšani su uslovi življenja i bavljenja poljoprivredom", naglasio je Sadik.

U implementaciju projekta uloženo je 107.000 konvertibilnih maraka.