|

Riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva

Riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva
108
Piše: A. B.
8.3.2017. u 11:46
105
komentara
108

dijeljenja
Riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) sutra će u testnu fazu pustiti aplikaciju na osnovu koje će biti riješen problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva.
Potreba angažiranja špeditera prilikom kupovine robe putem interneta je uslovno rečeno natjerala UIOBiH na preduzimanje određenih koraka u vidu nadogradnje softvera, prilikom čega bi i pošte mogle raditi usluge špediciji po znatno nižim cijenama ili čak potpuno besplatno.

Iz UIOBiH za Klix.ba su kazali da je aplikativni server završen, kao i izmjena i dopuna zakonske regulative koja ga prati.

"Testna faza je također gotova i u četvrtak, 9. marta će biti službeno puštena u rad", kazali su nam iz UIOBIH.

Nakon velikog broja pritužbi građana koji kupuju putem internetskih servisa, a čija se roba u vrijednosti iznad 50 KM posebno carinila kod špediterskih kompanija, UIOBiH je odlučila razviti ovu aplikaciju koja će im olakšati kontrolu naručivanja i kupovine.

Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500 KM.

Novi sistem bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu i provjere, tako da će svi oni koji se nezakonito bave privrednom djelatnošću oglašavanja razne robe putem interneta i njene prodaje biti temeljito kontrolirani.
Prijavi grešku


Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...