Ilustrovano djelo
138

"Rijeke pune priča": Knjiga u kojoj učimo o našim prirodnim ljepotama na drugi način

B. H.
Ilustracija
Ilustracija
Sutra će se u Sarajevu, u prostorijama Dječije kuće, Grbavička bb u 19:00 održati promocija knjige "Rijeke pune priča" autorica Vanje Lazić i Jasmine Čaušević.

Knjiga "Rijeke pune priča" namijenjena je mladima. Ideja autorica je bila da im predstave i približe rijeke na malo drugačiji način – da saznaju najvažnije informacije o rijekama, da ih upoznaju sa ljepotom i jedinstvenom pričom svake rijeke i da im ukažu na ekološke probleme koji ih realno i kontinuirano ugrožavaju.

Pričama i ilustracijama autorice podsjećaju zašto volimo rijeke, šta nam rijeke znače, koliko je svaka rijeka moćna, zanimljiva i posebna. Dvanaest rijeka Bosne i Hercegovine je predstavljeno u knjizi i na izložbi.

U pitanju su Bosna, Bregava, Drina, Krivaja, Neretva, Pliva, Rakitnica, Sana, Sava, Trebižat, Una i Vrbas.Svaka od njih ima svoju jedinstvenu priču, koju je za njih ispričala Jasmina Čaušević, ilustracijama ih dočarala Vanja Lazić.

Priče i ilustracije u knjizi rijeke prikazuju antropomorfno (čovjekoliko) kako bi ih približile mladima i kako bi još bolje razumijeli ono što će pročitati u knjizi. Bosna, Bregava, Drina, Krivaja, Neretva, Pliva, Rakitnica, Sana, Sava, Una, Trebižat i Vrbas prikazane su kao snažne, drevne, umorne, zaigrane, prkosne ili zatrpane smećem rijeke, i sve su ukrašene svojim simbolima.