Ekolozi upozoravali
48

Rijeka potkopava kuće u Vranduku: Izgradnja brane ugrozila naselje nizvodno uz Bosnu

Piše: E. M.
Klizište nekoliko metara od kuća u Vranduku (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Polovična izgradnja brane buduće hidroelektrane Vranduk kod Zenice i stopiranje radova na njenoj izgradnji, stvorili su probleme mještanima kojima je voda 7. marta odnijela dunum zemlje i ugrozila kuće.

Nizvodno od gradilišta HE Vranduk u mjestu Novi Vranduk nalazi se nekoliko kuća koje su prije početka gradnje hidroelektrane bile na sigurnom tlu. Međutim, kako su do sada izvršeni polovični radovi, zaustavljeni tok rijeke Bosne prebačen je na stranu gdje se nalaze kuće zbog čega je uslijed povećanja vodostaja došlo do klizišta koje je ugrozilo pet kuća.

Mještani su već dvije noći u strahu i zbog otapanja snijega i većeg vodostaja boje se zaspati. U izjavi za Klix.ba Saladina Šarić iz Vranduka, čija je kuća ugrožena, ističe kako je pregrada na rijeci Bosni najveći uzrok klizišta i odrona zemlje.

"Voda iz dana u dan potkopava zemljište ispod naših kuća. Svakog dana odnosi dio po dio zemlje, a tu su bile i velike voćke koje je voda odnijela. Dok su radili na hidroelektrani, kuće su nam se tresle, a komisija nam je dolazila prije osam godina i više nikad", govori Šarić.

Dodala je kako su se žalili Općini Zenica i civilnoj zaštiti, ali da oni nisu nadležni za te probleme. Federalni inspektori iz Sarajeva posjetili su mještane Vranduka te se upoznali s problemom oko izgradnje HE Vranduk. Za mještane Vranduka u dolini rijeke Bosne svaka noć predstavlja novi strah.

"Bojimo se spavati, a u kućama imamo i djecu i nije lako zaspati kada se budite na svaki huk i gledate šta će biti. Voda je sada samo nekoliko metara od kuća i ako se ovo nastavi, sigurno je da će problem biti još veći", dodala je Šarić.

Komisija koja je jučer posjetila Vranduk u planu ima gradnju pregrada i zaštitnih zidova, ali su mještanima poručili da to neće biti moguće uraditi dok je povećan nivo rijeke Bosne.

"Koliko imamo mi vremena i hoće li se to stići uraditi prije katastrofe niko ne zna", zaključila je Šarić u razgovoru za Klix.ba.

Zenički ekolog Akif Smajlović i prije početka gradnje HE Vranduk ukazivao je na moguće probleme.

"Projekt izgradnje hidroelektrane je protuzakonit zbog kršenja Zakona o proglašenju Vranduka nacionalnim spomenikom iz 2005. godine kojim se zabranjuje bilo kakva gradnja. Sreća je samo da se u ovom slučaju nije ponovila kiša iz 2014. godine. Prije više od godinu dana sam jednačinom kontinuiteta napravio proračun da će kroz propust doći do povećanja brzine vode, ali i kinetičke energije koja ima razornu moć. Predvidio sam šta će se dogoditi kućama na desnoj obali i to se nažalost pokazalo tačnim", govori Smajlović.

Na kraju razgovora je pojasnio kako je jedino ispravno rješenje da se odustane od izgradnje HE Vranduk te da se demontira brana koja je napravljena na pomenutoj lokaciji.

Podsjetimo, radovi na izgradnji HE Vranduk obustavljeni su prije više od godinu dana nakon što je Strabag raskinuo ugovor s Elektroprivredom BiH, a prema saznanjima Klix.ba uskoro bi posao umjesto Strabaga trebao preuzeti bh. Euro-asfalt. Međutim, nastavak radova još uvijek nije poznat, kao ni šta će biti s ugroženim kućama u Vranduku.