Kako ih zaštititi
156

Rijeka odustala od vatrometa za najluđu noć, šta čeka životinje u Sarajevu?

L. H.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ovogodišnja odluka koja dolazi iz Rijeke oduševila je ljubitelje životinja širom regije, a pitali smo se da li u Sarajevu postoji razvijena svijest o zaštiti životinja.
Naime, čelni ljudi Grada Rijeke odlučili su da odustanu od vatrometa koji je do sada bio uobičajen kolorit dočeka Nove godine. Razlog tome jeste zaštita životinja koje zbog pucnjave osjećaju enorman strah i preživljavaju veliki stres.

Zanimalo nas je da li u Sarajevu oupšte postoji ideja o zaštiti životinja na taj način, te kako građani mogu zaštititi ili barem ublažiti strah svojih ljubimaca.

“Svijest kod nas nikako nije razvijena. Postoji primjer osobe koja također drži sklonište za pse, a već je kupila pirotehnička sredstva za doček Nove godine. Dakle osoba čija se egzistencija svodi na rad s psima ne mari za njihove strahove, a šta onda možemo očekivati od običnih građana“, kazali su za Klix.ba iz skloništa za pse HACHIKO.

Također, dodali su da su prošle godine doživjeli i nemili događaj, te da je od straha uginuo jedan pas.

"Mi ćemo cijelu Novu godinu provesti u boksovima s psima kako bismo im bar malo ublažili strah. Nažalost, prošle godine smo imali i smrtni slučaj, kada je jedan pas od enormnog stresa i straha uginuo“, dodaju iz ovog skloništa.

Pitali smo i na koji način oni uspijevaju smiriti pse u njihovom skloništu.

"Jako je teško, u svakom trenutku moramo biti s njima. Čak ih pokušavamo smiriti i muzikom, koja bi mogla neutralisati zvuke pucnjava, ali nažalost i to rijetko uspijeva. U svakom slučaju, mi smo tamo s njima i savjetujemo svim građanima koji imaju ljubimce da ih ne ostavljaju same i da budu uz njih dok s vana dolaze zvuci eksplozija", poručili su iz HACHIKA za naš portal.