Vodostaj u porastu
65

Rijeka Bosna se izlila na više lokacija u Zenici i Žepču, nema ugroženih objekata

Piše: E. M.
Rijeka Bosna u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kiša koja je padala protekle noći na području Zeničko-dobojskog kantona uzrokovala je povećan vodostaj rijeke Bosne zbog čega je došlo do izlijevanja vode iz korita u nekoliko općina u ovom kantonu.

Prema informacijama Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i riječnih tokova na području ZDK je na granicama izlijevanja s tendencijama povećanja vodostaja.

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici izmjeren u 12 sati iznosio je 378 cm, a poplavljeno je šetalište i obale na Kamberovića polju.

"U 12:00 sati rijeka Bosna se počela izlijevati i plaviti određene putne komunikacije i poljoprivredna zemljišta u blizini korita, a trenutno nemamo dojava o plavljenju stambenih objekata. U Zenici je zbog izlijevanja vode zatvoren i saobraćaj ispod podvožnjaka u naselju Blatuša", saopćeno je iz KUCZ ZDK.

Iz policijske stanica Žepče su informisali da je lokalni put u naselju Želeća prekinut zbog izlijevanja rijeke Bosne, a u centru Žepča poplavljen je dio pješačke staze. U naselju Begov Han, u mjestu Kolone, poplavljen je dio lokalne ceste.

U Kaknju se Bosna izlila kod vatrogasnog doma i dijela ulice u naselju Doboj.

Kantonalna uprava je izvršila upozorenje i obavještenje svim općinskim službama civilne zaštite da se stave u pripravnost zbog visokog vodostaja rijeke Bosne, a u toku dana će nastaviti pratiti vodostaj vode i poduzimati potrebne mjere.