Svi u pripravnosti
39

Rijeka Bosna prijeti da blokira 50 domaćinstava kod Žepča

Piše: E. M.
Rijeka Bosna u Žepču (Foto: E. M./Klix.ba)
Rijeka Bosna u Žepču (Foto: Čitatelj)
Prema informacijama Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, vodostaj rijeke Bosne još uvijek je viši nego što je uobičajeno, ali u opadanju.

Kako su javili čitatelji portala Klix.ba, Bosna na području Žepča još uvijek predstavlja prijetnju za oko 50 domaćinstava koji bi mogli ostati u blokadi ako se rijeka izlije na lokalni put.

Prema posljednjim mjerenjima u 14 sati, vodostaj Bosne u Zenici je iznosio 375 cm, što je za tri centimetra niže od mjerenja u 12 sati.

“Do 14 sati rijeka Bosna je u blagom opadanju i nismo dobili nove informacije o plavljenju i ugrožavanju stambenih objekata. Općinske službe su i dalje u pripravnosti”, kazali su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Mještani općine Žepče su također u pripravnosti za odbranu od poplava.

“Građani su zabrinuti, a civilna zaštita ne posjeduje adekvatnu opremu niti je nešto urađeno i naučeno od 2014. godine. Prepušteni smo sami sebi, a uz poplavljena područja nakupila se mnogo otpada", kazali su nam.

Iz operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo za Klix.ba su izjavili da su vodostaji rijeka na nivou kantona povećani, ali da osim izbijanja podzemnih voda na poljoprivredno dobro u Butmiru nisu zabilježeni veći problemi.