BiH
2

Rijaset: U vremenu siromaštva uzimanje "bijelog hljeba" je nemoralno

Klix.ba
Rijaset IZ BiH
Rijaset IZ BiH
Građani Bosne i Hercegovine ogorčeni kakvi jesu, na političare i njihov nerad, na ovim protestima i u svojim zahtjevima, posebno su tražili ukidanje plaće političarima nakon isteka mandata. Neki su tako pitali i Rijaset Islamske zajdnice u BiH šta misli o takozvanom "biljelom hljebu".

Sasvim je razumljivo da građani BiH traže ukidanje prava političarima da primaju plaću i do godinu dana nakon isteka mandata, smjene ili ostavke. Izostavljajući časne pojedince, većina njih ništa ne radi ni tokom mandata, a još su godinu dana nakon odlaska s funkcije na grbači narodu.

Jedan građanin je htio znati i stav Rijaseta, odnosno fetva-i-emina prof. dr. Enesa Ljevakovića o "bijelom hljebu". Vjernik koji se obratio Ljevakoviću pita da li je to haram novac, budući da nije zarađen. S odgovorom prof. dr. Ljevakovića će se sigurno većina vas složiti.

"Uredbe kojima je ustanovljeno pravo na tzv. bijeli hljeb nisu donošene na temelju šerijata niti se ukidaju na temelju šerijata, već na osnovu političke volje vladajuće politike. Mišljenja smo da su te odluke/uredbe u vremenu siromaštva velikog broja ljudi nemoralne i neprimjerene ekonomskom stanju društva te da ih treba mijenjati", odgovor je profesora Ljevakovića.

Inače, vjernici pitanja fetva-i-eminu mogu slati e-mailom, a kasnije odgovore mogu pronaći na web stranici Rijaseta u rubrici "Pitanja i odgovori".