BiH
0

Rijaset razmatrao pripreme za hadž i događanja u Islamskoj zajednici Srbije

FENA
Ramazanske akcije zekata i sadekatul fitra, pripreme za ovogodišnji hadž te događaji u Islamskoj zajednici Srbije na osnovu izvještaja muftije Muamera ef. Zukorlića bili su tema redovne sjednice Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića održana jučer u Sarajevu.

Kako izvještava MINA u toku ramazana uspješno su provedene akcije zekata i sadekatul fitra, koja se u prosjeku, bolje za oko 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, gotovo na svim područjima, izuzev Islamske zajednice u Sloveniji, uporedo s povećanjem ramazanskih davanja i povećanjem broja mjesta za klanjanje, zapaženo je manje prisustvo džematlija na vaktovima u džamiji, osobito na teravih-namazima, što je pojašnjeno kasnijim terminima jacije i teravije, kao i kratkom vremenskom razmaku između akšama i jacije.

Pripreme za ovogodišnji odlazak na hadž su u završnoj fazi. Ove godine će u organizaciji Rijaseta na hadž putovati 1.700 hadžija, dok će u privatnom aranžmanu (s autoprijevoznicima) na hadž putovati 200 hadžija.

Za one hadžije koji će putovati avionima Rijaset je angažirao poznatog tuniskog avioprijevoznika, tako da se očekuje da ove godine neće biti poznatih problema s avionskim prijevozom hadžija.

Nakon iscrpne informacije muftije Muamera ef. Zukorlića, Rijaset je prihvatio njegov izvještaj o događanjima u Islamskoj zajednici Srbije, zajedno s pismima reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića koje je dostavljeno članovima Sabora Islamske zajednice u Srbiji, kao i predsjedniku Borislavu Tadiću, u kojem se protestira zbog umiješanosti države Srbije u događanja oko Islamske zajednice.

Stav Rijaseta je da legalni organi Islamske zajednice u Srbiji s muftijom Muamerom ef. Zukorlićem na čelu trebaju nastaviti svoj rad u pomirljivoj atmosferi na dobrobit svih muslimana kako u Sandžaku tako i u Srbiji, a Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će, kao i do sada, pružati maksimalnu podršku u svemu što je legalno i legitimno i što je od opće koristi i dobrobiti ne samo za Bošnjake već i sve druge pripadnike islama kao ravnopravne članove te zajednice.