BiH
10

Rijaset IZ: Zakon o grobljima u RS-u krši autonomiju vjerskih zajednica

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH prezentirat će danas na pres-konferenciji, u Sarajevu stavove Islamske zajednice o Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u.

"Usvojeni Zakon grubo krši autonomiju crkava i vjerskih zajednica i pravo da upravljaju mezarjima i grobljima koja su u njihovom vlasništvu jer daje nadležnost lokalnim organima uprave da propisuju uvjete o izgradnji grobalja, grobnica i nadgrobnih spomenika i upisa podataka na njima, te način sahrane i iskopavanju umrlih osoba", navode iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta.

Narodna Skupština Republike Srpske odbacila je amandmane koje je podržalo Međureligijsko vijeće BiH.

"Zakon je u suprotnosti s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i Zakona o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH", ističu.

Iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta najavljuju da će na konferenciji za medije stavove vezano za tu temu prezentirati predsjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice Đermana Šeta, potpredsjednik Nedim Begović, te članovi Komisije Mensur Karadža i Ekrem Tucaković.

Pres-konferencija je najavljena u 11.00 sati u zgradi Rijaseta Islamske zajednice (ulica Zelenih beretki 17) u Sarajevu.