BiH
0

Rijaset IZ-a u BiH koristit će sva pravna sredstva radi zaštite institucije vakufa

FENA
Rijaset Islamske zajednice u BiH smatra da primjena Odluke Ustavnog suda Federacije od 29. maja 2007., kojom je omogućen otkup vakufskih stanova, vodi ka faktičkom ukidanju viševjekovne institucije Vakufa Islamske zajednice u BiH, saopćeno je iz Rijaseta.

Druga vanredna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda, a to je "Položaj vakufa", održana je danas pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme, muftija i članova Rijaseta, te predsjednika Sabora Edhema Bičakčića, saopćila je MINA.

Direktor Vakufske direkcije Nezim ef. Halilović podnio je izvještaj o aktivnostima Vakufske direkcije na zaštiti i vraćanju vakufske imovine s posebnim osvrtom na štetne implikacije primjene Odluke Ustavnog suda Federacije od 29. maja 2007. godine i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je trebao biti danas na usvajanju u Domu naroda.

"Donošenje zakona o prodaji vakufskih stanova na kojima postoji stanarsko pravo i njegovo eventualno provođenje protivno je interesu institucije Vakufa kao zadužbine koja postoji na principima neotuđivosti, nepovredivosti i trajnosti", navodi se.

U saopćenju za javnost ističe se da će Rijaset Islamske zajednice u BiH koristiti sva pravna sredstva radi zaštite institucije Vakufa," jer je Vakuf neotuđivo pravo muslimana poput prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast i za to ga niko nema pravo ukidati".

"Rijaset IZ-a u BiH zadužuje Vakufsku direkciju da nastavi aktivnosti s Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvima u cilju zaštite institucije Vakufa i vakufskih dobara zahtijevajući da se poštuje pravo Vakufa po principu naturalnog povrata vakufske imovine ili adekvatne zamjene vakufskog dobra gdje je to nužno", navodi se u saopćenju.