Generalni štrajk
77

Rifat Rijad Zaid: Nećemo se smiriti dok svaki ljekar u FBiH ne bude imao zagarantovana prava

Piše: E. S. H.
Rifat Rijad Zaid (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Rifat Rijad Zaid (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U zgradi Kantona Sarajevo traju pregovori premijera Elmedina Konakovića i predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH o potpisivanju federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Podsjećamo, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je stupio u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona.

Generalni štrajk je počeo jutros u devet kantona u Federaciji BiH, ali obustava rada nije počela podjednako u svim ustanovama u svim kantonima, kazao je dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

"Čekamo da svaki član Zakona o štrajku bud ispunjen. To znači da je obustava rada na snazi u četiri kantona i to Posavskom kantonu, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Bosanskopodrinjskom, a sukcesivno će se pridruživati ostali kantoni. Imali smo sastanak štrajkačkih odbora u zdravstvenim ustanovama i dogovorili smo da danas nastavimo rad u normalnim uslovima, ali da u konačnici o ishodu današnjih pregovora zavisi da li će sutra biti redovan rad ili ćemo i u Kantonu Sarajevo imati štrajk", kazao je dr. Zaid.

Ljekari i stomatolozi u Kantonu Sarajevo će štrajkovati u vrijeme pauze kao znak solidarnosti s ostalim kolegama, ali taj štrajk neće imati reperkusije na građane.

Zaid je kazao da će se na svaki način pomagati kolegama i da se neće smiriti dok svaki ljekar u FBiH ne bude imao zagarantovana prava.

Ponovio je još jednom da žele kolektivni ugovor i da tek treba biti potpisan na nivou Federacije BiH kada kantoni daju saglasnost.

Pregovori u zgradi Kantona Sarajevo su nastavljeni.