BiH
0

Richard Holbrooke dobio Daytonsku nagradu za mir

FENA
Richard Holbrooke, arhitekt Daytonskoga mirovnog sporazuma, dobio je u četvrtak u Daytonu Daytonsku nagradu za mir u znak priznanja za postiznaje sporazuma kojim je prije 10 godina okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Priznanje američkom ambasadoru Holbooku uručeno je na posebnoj svečanosti priređenoj uz politički forum organiziran u Daytonu u povodu 10. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Priznanje koje se dodjeljuje za izvanredan doprinos obnovi društava razorenih ratom već ranije su dobili bivši američki predsjednik Bill Clinton i filantrop George Soros.

Holbrooke je novinarima rekao kako je glavno postignuće Daytonskog sporazuma parafiranog u Daytonu 21. novembra 1995. bilo zaustavljanje rata u BiH. Problemi koji su iz njega proistekli za funkcioniranje BiH rješavaju se sada na inicijativu Washingtona, koji podržava ustavne promjene koje će stvoriti centraliziranu, funkcionirajuću demokratiju u BiH.

Holbrooke kaže da se administracija predsjednika Georgea W. Busha nakon četiri godine zapostavljanja problema Balkana konačno okrenula tom području i pokrenula rješavanje problema statusa Kosova i funkcioniranja BiH. Ponovni angažman je doveo do reformi odbrane koje su integrirale tri vojske u BiH, ujedinjena je policija, donekle je ojačana centralna vlast.

Izrazio je nadu da će inicijativa za izmjene dejtonskog Ustava BiH dovesti do daljnjeg jačanja centralne vlasti i jedinstvenog predsjedništva te da bi mogle biti uspostavljene komisije za istinu i pomirenje tragom onoga što je učinjeno u Južnoj Africi.

Deset godina nakon godišnjice, predviđa Holbrooke, BiH i njezini susjedi mogli bi biti na rubu učlanjenja u EU.

Prisjećajući se višesedmičnih napornih pregovora u avio bazi Wright-Patterson i sporazuma kao njihovog konačnog rezultata, Holbrooke sada kaže kako se tada smatralo da su očekivanja od pregovora bila previše ambiciozna.

"U to vrijeme ljudi su govorili da smo previše ambiciozni, da previše hoćemo i da to neće uspjeti. Govorili su da dijelimo zemlju i da će rat ponovno izbiti i da će NATO imati žrtve", rekao je Holbrooke.

No, gledajući unatrag, kazao je kako misli da nisu bili dovoljno ambiciozni. "Trebali smo nastojati postići i više", kazao je, ističući da prije svega nije trebalo dopustiti postojanje tri vojske u jednoj zemlji. No, iako Dejtonski sporazum nije bio savšren, Holbrooke je zadovoljan postignutim.

"Postigli smo mir, okončali rat i to je najvažnije postignuće", kazao je Holbrooke govoreći o okončanju rata u BiH u kojem je poginulo više od 200.000 ljudi, a više od milion ih je raseljeno.