{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Richard Harvey ipak Karadžićev branilac

S
24.12.2009. u 17:42
0
2
Richard Harvey ipak Karadžićev branilac
0
Richard Harvey ipak Karadžićev branilac
Foto: Reuters
Tribunal u Haagu još jednom je odbio žalbu Radovana Karadžića na odluku o imenovanju Richarda Harveyja za njegovog branioca.
“Optuženi nije uvjerio Vijeće da je registrar napravio grešku ili djelovao nerazumno kada je odlučio da izabere Richarda Harveyja da se pripremi za suđenje u ovom slučaju”, navodi Sudsko vijeće.

Ured registrara Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u novembru ove godine je, po nalogu Sudskog vijeća, imenovao Richarda Harveyja za Karadžićevog branioca. To je učinjeno nakon što je optuženi odbio da se pojavi na početku svog suđenja.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i u još deset bosanskohercegovačkih općina, te za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjene tokom rata u BiH.

Na odluku o postavljenju branioca Karadžić se dva puta žalio, ističući kako nije izabrao branioca po svojoj želji jer mu je registrar ponudio listu na kojoj je bilo samo pet odabranih advokata. Na ovu žalbu odgovorio je i Ured registrara napominjući da su preostali advokati s liste bili nepodobni iz različitih razloga, kao što su konflikt interesa, nedovoljno iskustvo ili nedostupnost tih osoba.

Karadžić se, između ostalog, žalio i zbog toga što su mu ponuđeni samo advokati iz zemalja NATO-a “koje su izvršile zračne napade na Republiku Srpsku”, te zbog činjenice da Harvey trenutno zastupa u žalbenom postupku Lahija Brahimaja, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koji je osuđen na šest godina zatvora za zločine nad srpskim civilima.

Vijeće takav stav smatra “neodrživim”.

“Vijeće ne sumnja da će Harvey pružiti efektivnu i profesionalnu pravnu pomoć optuženom. Također, argument optuženog da bi trebao izabrati advokata koji nije iz zemlje NATO-a jeste, u najboljem slučaju, sumnjiv. Njegov pravni savjetnik Peter Robinson dolazi iz Amerike, zemlje koja je široko poznata kao vodeća NATO sila. Također, veliki broj njegovih pro bono savjetnika dolazi iz NATO zemalja”, smatra Vijeće.

Suđenje Karadžiću nastavit će se 1. marta 2010. godine. Karadžić i dalje ima pravo da se sam brani, ali ukoliko i dalje bude odbijao da se pojavi na suđenju, zastupat će ga imenovani branilac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: