{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ribe uginule zbog prelaska iz čiste u zagađenu vodu

S
22.9.2011. u 14:50
0
56
Ribe uginule zbog prelaska iz čiste u zagađenu vodu
0
Ribe uginule zbog prelaska iz čiste u zagađenu vodu
Ribe doživjele šok
Pomor riba u Miljacki, o čemu je naš portal prvi izvjestio, izazvao je prelazak riba iz čiste vode u zagađenu.
Kako se navodi u izvještaju laboratorije Agencije za vodno područje rijeke Save, manji pomor ribe u rijeci Miljacki, koji se dogodio 18. septembra 2011. godine, najvjerovatnije je izazvalo ispuštanje određene količine relativno čiste vode iz brane na Bentbaši, u kojoj su bile ribe, u zagađene vode Miljacke, što je uzrokovalo šok za njihov organizam.

"Za analizirani uzorak vode vrijednost hemijske potrošnje kisika iznosila je 80 mg/l (miligrama po litru), što je dvostruko više od zahtjeva, koji za rijeku Miljacku iznosi maksimalnih 40 mg/l. Tome su, navodi se u izvještaju, doprinijele visoke temperature, duži period bez padavina i velike suše, koje inače u ljetnom periodu uzrokuju i nizak vodostaj rijeke", saopšteno je iz Agencije.

Iz Agencije napominju da u rijeci Miljacki dominiraju otpadne komunalne vode, u kojima, pored ostalog, ima mnogo organske materije, koja troši kisik iz vode i time onemogućava opstanak i onako oskudnog i upitnog ribljeg fonda.

Podsjećamo, nakon informacije da se u koritu rijeke Miljacke na lokalitetu Elektroprivrede, pojavio veći broj uginulih riba, kantonalni vodni inspektor je uzeo uzorke vode i dostavio na analizu laboratoriji "Agencije za vodno područje rijeke Save".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: