Pismo iz Njemačke
901

Rhotert: Schmidt je slučaj HDZ-a učinio svojim, a građanin BiH i dalje ne može biti predsjednik

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Jedan od bivših rukovodećih službenika u Uredu visokog predstavnika (OHR) Nijemac Alexander Rhotert u autorskom tekstu pocrtao je da dugogodišnji problem u BiH nije riješen ni pred nove izbore.

Alexander Rhotert je kazao kako je konačno vrijeme za okončanje ustavne neravnopravnosti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

"2. oktobar je ponovo dan izbora u Bosni i Hercegovini. Prošlo je više od 25 godina od prvih poslijeratnih izbora 1996. godine. Evropski sud za ljudska prava je od 2009. godine osam puta presudio u korist tužitelja koji su se obratili sudu protiv države.

Bosna diskriminiše svih 17 nacionalnih manjina u zemlji jer ustav predviđa etničku proporcionalnu zastupljenost u korist tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba. Dakle, Jevrej se ne može kandidovati za predsjednika, a Rom ne može da se kandiduje za gornji dom parlamenta", naveo je Rhotert.

Ističe da se ni ove godine ništa neće promijeniti u pogledu tužitelja koji sebe definišu kao "državljane" Bosne i Hercegovine, kao što su predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci ili predsjednik romske zajednice Dervo Sejdić.

"Za predstavnike stranke HDZ (Hrvatska demokratska zajednica), koji su u odnosu na svoj broj pretjerano zastupljeni u institucijama, očito ne postoji ništa što bi moglo utažiti njihovu žeđ za vlašću", dodao je.

Navodi i da "u ovoj izuzetno eksplozivnoj političkoj kontroverzi, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Christian Schmidt, učinio je slučaj HDZ-a svojim".

"Umjesto da radi na implementaciji odluka evropskih sudova, on ih ignoriše", naglašava bivši uposlenik OHR-a.

Podsjeća i na ukor izraelskog ambasadora zaduženog za Albaniju i BiH zbog pisma koje je uputio u korist prijedloga HDZ-a za reformu izbornog zakonodavstva.

"Izraelski premijer Yair Lapid je 24. augusta zamijenio izraelskog ambasadora u Albaniji, koji je bio odgovoran i za Bosnu. U pozadini je pismo podrške ambasadora šefu HDZ-a Draganu Čoviću. Tome je prethodila Čovićeva posjeta Jerusalemu. Činjenica je da je nakon povratka u Mostar na tamošnjem vojnom groblju odao počast pripadnicima fašističke hrvatske ustaške vojske. Jakob Finci je također oštro kritizirao ambasadorovu podršku HDZ-u i Čoviću", dodao je.

Rhotert, koji je od 1999. do 2016. godine radio u BiH, smatra da bi nakon izbora fokus trebao biti na provođenju presuda iz Strazbura kako bi jednog dana "građanin" Bosne i Hercegovine mogao postati predsjednik, bez obzira na konfesiju ili etničku grupu.