{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rezultati genocida u BiH moraju biti poništeni

F
26.2.2007. u 15:10
0
0
Rezultati genocida u BiH moraju biti poništeni
0
Rezultati genocida u BiH moraju biti poništeni
Rosalyn Higgins; Foto: Reuters
Međunarodni sud pravde je danas proglasio Srbiju i Crna Goru krivim za kršenje Konvencije o genocidu jer nisu spriječile genocid koji su vojne i političke strukture tada samozvane Republike Srpske počinile nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine niti su kaznile njegove počinioce iako su bile u mogućnosti da to urade.
Odluka Suda je istorijska pobjeda istine i pravde nad silama zla koje su na nesrpskom stanovništvu Bosne i Hercegovine počinile genocid kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata. Namjera autora ovog genocida je bila da masovnim pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem, progonom i pljačkom nesrpskih stanovnika Bosne i Hercegovine zauvijek unište jedinstvenu multietničku kulturu Bosne i Hercegovine satkanu kroz hiljadu godina tolerancije, poštivanja, povjerenja i dostojanstvenog suživota između svih njenih građana bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.

Rezultati genocida se danas vide svuda u institucijama, društvu, kulturi i ekonomiji Bosne i Hercegovine. Multietnički karakter bosanskohercegovačkog društva je skoro potpuno uništen, a Bosna i Hercegovina je silom pretvorena u etnički aparthejd.

Današnja odluka Međunarodnog suda pravde je pravni i moralni nalog svim demokratskim snagama u Bosni i Hercegovini i u svijeta da ponište rezultate genocida. Ova odluka je, također, kristalno jasna poruka svim onim snagama koje se bore da te rezultate zauvijek cementiraju da u tome nikada neće uspjeti.

Prvi i osnovni način da se rezultati genocida ponište je donošenjem novog ustava koji će kreirati demokratski sistem vlasti koji je u skladu sa multietničkim karakterom koji je Bosna i Hercegovina imala prije genocide. Postojeći ustav je direktan proizvod genocida jer je baziran na etnoteritorijalnim principima koji su direktno uslovljeni genocidom, te kao takav mora biti ukinut. Novo društveno-političko i teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine se mora bazirati na uređenju koje je postojalo prije genocida.

Bosna i Hercegovina mora osigurati održiv povratak svih preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove. Jedino tako Bosna i Hercegovina može povratiti istinski multietnički karakter koji je imala prije započinjanja genocida.

Bosna i Hercegovina mora donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, te osigurati najstrožiju i najširu primjenu tog zakona.

Bosna i Hercegovina mora insistirati i istrajati na zahtjevima da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid. Srbija se mora konkretno obavezati da će u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje rezultata genocida u Bosni i Hercegovini i da će spriječavati bilo kakve buduće pokušaje za ponavljanje genocida bilo gdje u regionu.

Međunarodna zajednica je abdicirala svoje moralne i pravne odgovornosti prema Bosni i Hercegovini jer nije zaustavila ovaj genocid i nije dozvolila suverenoj državi Bosni i Hercegovini da se od njega odbrani. Današnja odluka Suda obavezuje međunarodnu zajednicu da se iskupi za ovaj moralni pad tako što će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne Bosni i Hercegovini da poništi rezulate genocida i vrati svoj istinski multietnički karakter koji je imala prije genocida. Svaka alternativa tome bi negirala odluku Suda i predstavljala još jedan moralni pad međunarodne zajednice.

Neumitna ruka pravde je već stigla mnoge a uskoro će i sve ostale autore i počinioce genocida koji uzaludno od nje pokušavaju pobjeći. Zadaća svih demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini i u svijetu je da sada učine sve što je u njihovoj moći da se rezultati genocida u potpunosti ponište. Mir, demokratiju i uzajmano povjerenje u Bosni i Hercegovini je moguće graditi samo na temeljima istine, pravde i poštivanja pravnog poretka. Vrhunski test svakog civilizovanog, demokratskog društva je njegova sposobnost da u potpunosti ispoštuje ove principe.

Pravni tim Bosne i Hercegovine će razmotriti odluku Suda i preduzeti naredne korake, navodi se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: