Rezultati DNK analize primjenjivat će se u sudskim postupcima

S
SRNA
13.1.2010. u 15:20
0
0
Rezultati DNK analize primjenjivat će se u sudskim postupcima
0
Rezultati DNK analize primjenjivat će se u sudskim postupcima
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize DNK u sudskim postupcima, čime BiH stvara zakonske uslove za vođenje DNK registara koji postoje u 26 evropskih zemalja.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare da se donošenjem ovog zakona u sudsku praksu uvodi biološka metoda vještačenja, što pruža znatno više mogućnosti za otkrivanje nepoznatih počinilaca krivičnih djela.

On je istakao da je ova metoda značajna i radi utvrđivanja identiteta nestalih lica i identifikacije leševa, a zbog uvođenja u kriminalističku praksu kompjuterizovanih baza DNK profila registrovanih i nepoznatih počinilaca krivičnih djela značajna je i za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu bezbjednosti uspostaviće i voditi bazu podataka, te vršiti analizu i upoređivanje DNK profila.

Ovaj zakon usklađen je sa međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala BiH, kao što je Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Zakon bi trebalo da bude primjenjivan od 30. juna.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, te zaključivanje Sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj.

Zaključivanjem ova dva sporazuma BiH implementira Strategiju integrisanog upravljanja granicom koja podržava princip otvorene, a kontrolisane granice uz dva zahtjeva - širom otvorena granica za trgovinu i kretanje lica, ali zatvorena za sve kriminalne aktivnosti.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu lica kojima je ulazak ili boravak nezakonit zajedno sa Protokolom između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Hrvatske o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu lica kojima je ulazak ili boravak nezakonit.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Hrvatska potvrdiće i konkretizovati saradnju radi uključivanja u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne imigracije tako što će pravno regulisati pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u
suprotnosti sa njenim zakonima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: