Poražavajuće
2

Rezultati analize: Svaki sedmi stanovnik u BiH nezaposlen

FENA
Agencija za lokalne razvojne inicijative - ALDI putem programa analize politika rada u BiH i definiranje preporuka do 2014. godine, danas je u Sarajevu objavila ključne rezultate iz izvještaja: ''10 godina poslije - Značaj reforme sistema socijalne sigurnosti u borbi protiv nezaposlenosti u BiH“.

"Zabrinjavajući je podatak da se nezaposlenost u BiH od 2002. do 2012. godine povećala za 25 posto, a trenutno je nezaposlen gotovo svaki sedmi stanovnik", rekla je Meliha Gačanin, menadžerica projekta, te dodala da je ovaj izvještaj kreiran da bi se otpočeo proces zagovaranja odlučnog djelovanja vlasti BiH na smanjenju registrirane nezaposlenosti.

"Različito poimanje nezaposlenosti u BiH utiče na različite podatke o broju nezaposlenih koji se prezentuju u javnost, tako da prema Agenciji za statistiku BiH imamo više od 200.000 manje nezaposlenih nego prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH“, kazala je izvršna direktorica ALDI Vildana Drljević.

Pri tome, kaže, mladi radnici su procentualno najveći gubitnici u ekonomskoj krizi koja je izbrisala 25 hiljada radnih mjesta koja su popunjavali mladi od 15 do 24 godine.

Konstatovano je da je u protekle tri godine broj zaposlenih u javnom sektoru u Federaciji BiH povećan za 8.366 radnika, dok je najznačajniji rast u Republici Srpskoj zabilježen u posljednje četiri godine gdje je broj zaposlenih u javnom sektoru povećan za 6.372 radnika.

"U FBiH troškovi novčane naknade nezaposlenim demobilisanim borcima koštali su 2,5 puta više nego troškovi novčane naknade za sve radnike koji su ostali bez posla od 2007. do kraja 2011.", kazao je Dražen Simić, saradnik na projektu.

Ovaj izvještaj, ističe Gačanin, kao rezultat provođenja analize politika rada u svjetlu evropskih integracija prikazuje jednu sveobuhvatnu analizu stanja i efekata politika rada u BiH u proteklih deset godina i komparativni pregled rezultata odabranih zemalja EU koje su također bile pogođene ekonomskim krizama iz 2001. i 2009. godine.

''Nažalost, u oblasti rada i zapošljavanja urađeno je jako malo na prilagođavanju politika rada potrebama tržišta rada, ali također i na prilagođavanju mehanizama podsticaja zapošljavanju mehanizmima koji godinama uspješno funkcionišu u zemljama EU“, zaključila je Drljević.

Nakon detaljne analize politika rada u BiH, ALDI je u izvještaju naveo ključne preporuke za provođenje reformi, kao što su povećati izdvajanja za aktivne i pasivne politike rada da bi se stvorili preduvjeti za ispunjavanje osnovnih ciljeva u oblasti politika rada, te u Zakon o socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba uvesti visoke kazne za poslodavce koji zapošljavaju neprijavljene radnike.

Nevladina organizacija koja ima misiju da omogući građanima BiH participaciju u okruženju za razvoj otvorenog društva s ekonomski nezavisnim građanima - ALDI objavio je ovaj izvještaj uz podršku Centra civilnih inicijativa.