Tuzla
0

Rezultati 300 uzoraka namirnica bit će poznati tokom sedmice

FENA
Rezultati analize oko 300 uzoraka namirnica uzetih u objektima brze prehrane u Tuzlanskom kantonu u toku protekle sedmice trebali bi biti poznati za nekoliko dana.

Međutim, još nema rezultata analize jestivog ulja koje je prošlog mjeseca poslano na analizu u Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Razlog je plaćanje nalaza jer zakon troškove analize vezuje za ishod. Tako nalaz koji pokaže ispravnost namirnice plaća Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, a u slučaju da se pokaže neispravnost trošak ide na teret firme koja je bila kontrolirana.

Dok čekaju nalaze ulja i uzoraka namirnica uzetih u objektima brze prehrane u TK-u inspektori nastavljaju i aktivnosti kontrole mesnica i klaonica. Oduzeto meso se unštava tako što se posipa određenim hemikalijama i zakopava.

Ova praksa trebalo bi biti napuštena do kraja godine. Do tada bi trebalo biti nabavljena pokretna spalionica. Za njenu nabavku zainteresovano je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona budući da bi se tako osiguralo i neškodljivo uklanjanje bruceloznih grla.