Fadila Memišević
0

'Rezoluciju o Srebrenici trebaju usvojiti parlamenti susjednih zemalja'

FENA
Predsjednica Društva za ugrožene narode za (DZUN) BiH Fadila Memišević ocijenila je danas za Fenu da Rezolucija o obilježavanju 11. jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici koji je jučer donio Evropski parlament neće ništa značiti, ukoliko je ne usvoje parlamenti susjednih zemalja, prije svih Srbije i Crne Gore.

Pozdravljajući donošenje ove rezolucije, Memišević je istaknula kako parlamenti susjednih zemalja sada imaju priliku da naprave jedan gest koji će omogućiti stvaranje mosta pomirenja između zemalja.

-To će biti pravi put za pomirenje i vraćanje povjerenja na prostor bivše Jugoslavije, te za suočavanje s prošlošću, smatra predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, koje je bilo involvirano u podnošenje zahtjeva za proglašenje 11. jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Također, Memišević naglašava kako rezolucija ima veliki značaj ne samo za žrtve genocida u Srebrenici, nego i za norode BiH.

Upozorava, međutim, da će ovaj dan sjećanja biti samo dan za neke ljude kojima to mnogo znači, ukoliko Rezolucija o Srebrenici ne bude priznata u susjednim zemljama.