Njemačka
901

Rezolucija u Bundestagu je veliki udarac za Čovića i HDZ: Ovo su ključni politički detalji

S. M.
Foto: EPA-EFE/Klix.ba
Foto: EPA-EFE/Klix.ba
Usvajanjem rezolucije u njemačkom Bundestagu politika HDZ-a i Dragana Čovića doživjela je značaj udarac. Ne samo da je politika Čovića izjednačena sa ciljevima Milorada Dodika, već su njih dvojica direktno označeni osobama koje rade na uništenju Bosne i Hercegovine.

"Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", stoji u tekstu usvojene rezolucije.

Godinama je Čović evropske zvaničnike pokušavao ubijediti u destruktivnost politike probosanskih stranaka, izjednačavajući je, u smislu opasnosti za državu, sa politikom Banje Luke.

"Ja vjerujem da danas još jedino hrvatski narod želi Bosnu i Hercegovinu i to jasno govorim jer obje ove druge politike, bile one unitaristička pod plaštom građanstva, ili onda druga separatistička do istog dovode – do nestanka BiH", rekao je nedavno Čović.

Sve to dovelo je do suprotnog efekta, s obzirom da na otvorenu saradnju sa Dodikom više niko nije mogao žmiriti, HDZ i Čović su optuženi da imaju za cilj uništiti Bosnu i Hercegovinu.

Uprkos aktivnom angažmanu Hrvatske, lobiranju u Briselu i Berlinu, šovinističkim izjavama upućenim zastupniku SPD-a u u Bundestagu Adisu Ahmetoviću kao pokušaj da ga se predstavi radikalom i time kompromituje, Bundestag je uz podršku svih značajnijih stranaka usvojio rezoluciju kojom je dodatno pozvao Hrvatsku da se distancira od takve politike.

"Pored toga, od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini", navodi se u rezoluciji.

Dva dana prije zasjedanja očaj se mogao osjetiti u izjavi hrvatske eurozastupnice Željane Zovko koja je prije toga, bezuspješno, pokušala ubjediti zastupnika Zelenih i jednog od predlagača rezolucije Borisa Mijatovića da izmijeni njen sadržaj.

"Ja sam bila u Bundestagu i razgovarala sam sa Mijatovićem iz Zelenih koji je autor te rezolucije i vidjela sam stvarno da nema prostora za razgovor", rekla je Zovko, potpuno iznenađena činjenicom da on ne želi praviti kompromis o tekstu rezolucije.

U Briselu bi takav pritisak vjerovatno donio rezultat ali u Berlinu ne.

U najznačajnijoj evropskoj zemlji politika HDZ-a je prvi put precizno označena destruktivnom po Bosnu i Hercegovinu.