Igor Radojičić
0

'Rezolucija o 11. julu nije obavezujuća'

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je danas, da s obzirom da BiH nije članica EU, za njene parlamentrace „nije obavezujuća“ rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj poziva države članice EU i države zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ali da će se sigurno naći u određenoj formi i pred parlamentima u BiH.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da sadržaj Rezolucije na neki način ističe odgovornost svih uključujući i Evropu i međunarodu zajednicu za ono što se dešavalo u BiH, pogotovo u Srebrenici.

“Po onome kako je bila sadržina Rezolucije, Evropa na određeni način ističe i svoju odgovornost, ističe odgovornost međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija, mirovnih snaga, pa i EU za ono što se dešavalo u BiH, pogotovo Srebrenici“, kazao je Radojičić.

Iznio je i stav da očekuje da će Rezolucija biti upućena svim parlamentima zemalja u regionu, članicama EU, ali i parlamentima u BiH, kako na znanje, tako i kao vrsta poziva ili apela na zajedničko obilježavanje 11. jula.