Dan sjećanja na genocid
0

Rezolucija kojom sve zemlje EU obilježavaju 11. juli

FENA
Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, izabran je za predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 14. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na današnjoj sjednici Odbora imenovani su zamjenici predsjednika te predloženo da se imenuju članovi pododbora i nosioci aktivnosti u pojedinim oblastima.

Obilježavanje godišnjice genocida proteći će nizom aktivnosti širom svijeta organiziranjem okruglih stolova, izložbi slika, knjiga i fotografija, a 11. jula, na dan kada će se obaviti dženaza bit će vjerskog karaktera.

Do sada je identificirano oko 600 Srebreničana, nastradalih u genocidu jula 1995. godine, ali sva tijela nisu kompletna te se za sada ne zna za koliko njih će se klanjati zajednička dženaza.

Sadik Ahmetović, potpredsjednik Organizacionog odbora, izjavio je da će obilježavanje 14. godišnjice genocida prvi put biti propraćeno uz Rezoluciju Evropskog parlamenta koji je preporučio da sve zemlje Evropske unije na simboličan način obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.