Milorad Dodik
0

"Rezolucija HNS-a ne ugrožava RS"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Rezoluciji Hrvatskog narodnog sabora ne vidi opasnost po RS i ocijenio da je iznošenje takvih stavova legitimno pravo hrvatskog naroda u BiH.

"To ne doživljavam kao akt protiv RS ni u jednom dijelu. Oni su i ranije tražili ustavne promjene. U ustavnim promjenama moramo da učestvujemo svi, one trebaju da budu dio konsenzusa i mi ćemo se naći tu", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

 Dodik je naglasio da RS ne spori potrebu da se razgovara o ustavnim promjenama, ali sa jasnom porukom da se teritorijalni i politički kapacitet RS ne može dovoditi u pitanje. 

Prema njegovim riječima, svaki put kada se osjeti ugroženost RS u bilo kakvim pregovorima to značiti diskvalifikaciju tog sagovornika. 

 HNS jučer je u Mostaru usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda.