Na šta se turisti najviše žale?
0

Revizori, taksisti i džeparoši kvare lijepu sliku Sarajeva

Piše: Aida Džaferović
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Na većinu turista koji dođu da posjete Sarajevo ovaj grad ostavlja jako lijepe utiske, ukoliko se, naravno, nisu sreli sa revizorima, džeparošima i taksistima. Neugodnosti su tada skoro pa neizbježne.

Iz godine u godinu Sarajevo posjećuje sve više turista iz cijelog svijeta. Glavni grad BiH postaje atraktivna turistička lokacija, što zbog kulturno-historijskih znamenitosti, što zbog činjenice da je Sarajevo jedan od rijetkih gradova u kojima kultura i običaji istoka i zapada egzistiraju u harmoniji, nadopunjujući se i dajući gradu neponovljivi čar.

Prema podacima Turističkog informativnog centra, turisti su oduševljeni ljepotom ovog grada kao i naše zemlje, te su jako prijatno iznenađeni.

"Svakodnevno dobijamo komplimente na račun našeg grada, koji je zaista bogat kulturno-historijskim znamenitostima, a na meti njihove znatiželje najviše su muzeji, parkovi, okolne planine i druge prirodne ljepote", naglašavaju.

No, nije sve idealno i, nažalost, u ovom gradu postoje ljudi koji, namjerno ili ne, svojim ponašanjem kvare tu pozitivnu sliku.

"Najčešće se žale na nekulturno i jako neprofesionalno ponašanje revizora u javnom gradskom saobraćaju, te ponekad na džeparenje i taksiste, koji im nekad naplate više od stvarne cijene", podaci su Turističkog informativnog centra.

Da se ne radi samo o naglabanjima, potvrdila nam je grupa mladih Holanđana koje smo sreli na ulicama grada. Na naše pitanje jesu li zadovoljni onim što Sarajevo ima za ponuditi, uglas odgovaraju da se "odlično provode".

"Svi su veoma ljubazni i srdačni što nam se jako sviđa. Najviše smo iznenađeni niskim cijenama ugostiteljskih usluga. Primijetili smo da je gradski prijevoz veoma loše organiziran. Revizori i vozači su drski, na što mi nismo navikli. Upravo idemo pješke jer iz nekog razloga ne rade tramvaji", kažu naši sagovornici, koji su morali pješačiti jer je u tom trenutku tramvajski saobraćaj bio obustavljen zbog dolaska srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.