BiH
5

Revizori: Sarajevski vijećnici dobili oko 46.000 KM više od dozvoljenog

Klix.ba
Općina Novi Grad (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općina Novi Grad (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Općini Novi Grad u prošloj godini sedam vijećnika je dobilo dupli paušal, dok je paušal veći od dozvoljenog isplaćivan četvorici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća u toj općini, otkrili su revizori.

Na paušale vijećnicima sarajevske Općine Novi Grad potrošeno je blizu 210.000 konvertibilnih maraka (KM). Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odlučio je uraditi finansijski izvještaj u Općini Novi Grad za prošlu godinu. Jedan od fokusa bili su i paušali općinskih vijećnika.

Utvrđeno je da su četiri zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća mjesečno dobivali 762 marke, što je za 132 KM više od maksimalno dozvoljenog. Računica pokazuje da je četvero zamjenika ukupno dobilo 6.336 KM više od dozvoljenog.

Izabrani dužnosnici imaju pravo na mjesečni paušal, koji je, tvrde revizori, za prošlu godinu mogao maksimalno iznositi 630 maraka.

Federalni revizori su zaključili da se zamjenicima paušal obračunao na osnovu visine utvrđene neto plate pomnožene koeficijentom 2,50.

Revizori navode i da je paušal dozvoljeno primati samo na jednom nivou zakonodavne vlasti, a utvrdili su da je sedam vijećnika iz Općine Novi Grad primalo i paušal od 474 maraka u Općinskom vijeću Grada Sarajeva.

Na godišnjem nivou to iznosi 5.668 maraka za jednog vijećnika, a za svih sedam blizu 40.000 KM.

Federalni revizori su posljednji put u Općinu Novi Grad ušli 2003. godine, javlja BIRN – Justice Report.