BiH
0

Revizija prudskog dogovora u Dubrovniku?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović izrazili su spremnost da se 9. jula sastanu u Dubrovniku da bi analizirali šta je do sada postignuto u okviru pruskog procesa.

Dodik je večeras u Sarajevu izjavio novinarima da nikad nije bio posvađan sa Tihićem i da smatra da je lider SDA spreman da nastavi proces razgovora i dogovora.

"Mi smo u Dubrovnik pozvani kao famozna 'prudska trojka',  koja bi trebala  da učestvuje u raspravi o bitnim pitanjima. Iznijeću   stav da   moraju biti   nastavljeni razgovori i  da njihova  okosnica  ostanemo  Tihić, Čović i ja,  a da se uključe ostali",   rekao je Dodik.

On je ponovio da je prudski proces već dao nekoliko značajnih rezultata i da je neophodno realizovati ono što je dogovoreno.

"Od početka je bilo jasno da priču o ustavnim promjenama ne možemo da iznesemo nas trojica, već da je za to potrebno i uključivanje drugih. Ja nisam protiv tog uključivanja", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, ostalo je još da se za popis stanovništva riješi pitanje strategije za izbjeglice i da se donese zakon o popisu.

Dodik je napomenuo da  je i pitanje imovine  nepohodno staviti na dnevni red i konačno završiti, te da smatra da se dijalog treba nastaviti. 
Tihić je novinarima rekao da zbog obaveza ne može doći do sastanka prudske trojke prije Dubrovnika. 

"Ne znači   ako se nekada posvađamo da su tu prekinute sve linije, jer moramo nastaviti razgovarati", rekao je Tihić.

Čović smatra da će u Dubrovniku biti načinjena neka vrsta revizije prudskog sporazuma.

"U Dubrovniku ćemo da vidimo šta smo uradili i ima li šanse da nastavimo raditi. Tamo ćemo se naravno sastati i sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i ministrom inostranih poslova   Švedske Karlom Biltom, zemljom koja   predsjedava EU. Tu će   biti prisutan i predstavnik  američkog državnog sekretara", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo nikakve šanse da se rješi pitanje državne imovine ukoliko bi se samo slušalo ono što su politički lideri govorili  na nedavnoj sjednici Savjeta za provođenje mira.

"Međutim, ipak,  vjerujem da ćemo se vrlo brzo dogovoriti i o tom pitanju", rekao je Čović.