BiH
0

Revizija privatizacije sutra pred Skupštinom RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će sutra, 22.aprila, u nastavku sjednice, Izvještaj o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama, za period 29. maja 2006. godine do 31. decembra 2007. godine.

Revizija privatizacije u RS-u izazvala je brojne primjedbe poslanika opozicije, ali i PDP-a, stranke koja je u vlasti, uz stav da Komisija za reviziju privatizacije nije opravdala svoje postojanje, te da njen predsjednik Borislav Bojić treba da podnese ostavku.

Komisiji se zamjera da je za dvije godine rada utrošila veliki novac, oko 330.000 KM, a da rezultata nema i da bi bilo bolje da reviziju privatizacije vrši Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

S druge strane, predsjednik Komisije Borislav Bijelić navodi da o ostavci ne razmišlja i da su oni svoj posao uradili, te rezultate dostavili na daljnje postupanje tužilaštvu.

“Sve dok Vlada bude podržavala rad ove komisije obavljat ću svoj posao”, kazao je Bijelić, čija je naknada za rad u Komisiji iznosila 1.350 KM mjesečno.

Komisija je za 72 predmeta izrazila osnov sumnje u organizirano namještanje privatizacije, posebno postupkom specijalne licitacije, gdje je nanesena šteta javnom interesu.

U 13 predmeta, koji su bili predmet razmatranja, kupac se javljao na posljednju cijenu ponuđenu licitacijom, a koja je trebalo da bude tajna, što dovodi u pitanje samu regularnost tog procesa.

Već dva puta ovaj izvještaj nije razmatran na sjednicama Skupštine, prvi put jer ga je Vlada povukla iz skupštinske procedure, a zatim i zbog činjenice da na posebnoj sjednici nije izglasan dnevni red na kojem je revizija privatizacije bila jedina tačka rasprave.