27 ustanova
31

Revizija fakulteta tabu tema: RS godišnje vrši inspekcijski nadzor, ZDK jedini priznaje nepravilnosti

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za provjeru vjerodostojnosti diploma visokoškolskih ustanova u BiH nadležni su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kantonalna ministarstva obrazovanja i Odjeljenje za obrazovanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Međutim, sistem kontrole rada tih ustanova nije jasno definisan, osim u Republici Srpskoj.

Licencirane visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, njih 11, obavezne su da svake akademske godine popune semestralnu bazu podataka koja sadrži podatke o kadrovskim, prostornim i materijalno-tehničkim uslovima za izvođenje nastave i podatke o broju učenika koji studiraju. Republička uprava za inspekcijske poslove, odnosno njen Odjel za prosvjetni inspektorat svake godine u novembru i decembru obavlja inspekcijski nadzor provedbe Zakona o visokom obrazovanju, a informacije redovno pregleda resorno ministarstvo.

"Analizom dostavljenih podataka, kao i vršenjem upravnog nadzora rada visokoškolskih ustanova i zakonitošću akata koje su donijele visokoškolske ustanove, Ministarstvo prosvjete i kulture kontinuirano prati da li visokoškolske ustanove ispunjavaju kadrovske, prostorne i materijalno-tehničke uvjete za izvođenje nastave, propisane Zakonom o visokom obrazovanju i Uredbom o uslovima za osnivanje i početak rada visokoškolskih ustanova te o postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova", kazali su nam u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona ne vrši reviziju Univerziteta u Zenici (jedine visokoškolske ustanove na području ZDK op. a.) jer, kako tvrdi, nema te ovlasti. Iz ovog ministarstva Ističu da se revizija Univerziteta u Zenici vrši u sklopu revizije finansijskog izvještaja budžeta ZDK. Inače, ovo je jedino ministarstvo koje je priznalo da su uočene određene nepravilnosti u radu visokoškolske ustanove.

"Posljednja revizija je izvršena 2013. godine, kada su konstatovane manje nepravilnosti koje su uglavnom otklonjene. Do sada nije bilo zahtjeva za reviziju", naveli su iz resornog ministarstva ZDK.

Zakon o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona uopće ne poznaje termin "revizije". Umjesto toga koristi termin "nadzor" provođenja zakonitosti rada visokoškolskih ustanova, a obavlja ga Inspektorat pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Međutim, podatke o tome kada je nadzor posljednji put izvršen i da li su uočene neke nepravilnosti nismo dobili.

"U skladu sa Zakonom o prosvjetnoj inspekciji, inspekcijski nadzor može biti opći ili tematski, pokrenut po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke. Svaki od navedenih oblika se provodi, a ishodi se definiraju zaključkom ili rješenjima. Zahtjev za inspekcijski nadzor može podnijeti svaka pravna i fizička osoba putem ministarstva", kazali su nam u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Na području Srednjobosanskog kantona prošle godine je izvršena institucionalna akreditacija visokoškolskih ustanova na period od četiri godine, a Zakonom o visokom obrazovanju regulisano je da nadležno ministarstvo najmanje jednom u pet godina utvrđuje ispunjava li visokoškolska ustanova uslove propisane ovim zakonom. Međutim, za nadzor, tvrde, nema dovoljno resursa.

"Ministarstvo još nije primijenilo navedenu odredbu zbog njene složenosti. Ministarstvo planira provesti ovu vrstu revizije te će ovu stavku unijeti u budžet SBK, a namijenjena je za rad eksperata članova komisije. Ministarstvo nema dovoljno resursa i nije htjelo opterećavati visokoškolske ustanove revizorskim aktivnostima, jer je nedavno završena akreditacija Agencije za visoko obrazovanje, a redovni nadzor visokoškolskih ustanova u SBK obavlja prosvjetna inspekcija koja uzima u obzir sve dostavljene prijave i primjedbe na rad visokoškolskih ustanova", ističu iz resornog ministarstva SBK.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je, shodno Zakonu o visokom obrazovanju, nadležno za vršenje nadzora rada svih licenciranih i akreditovanih visokoškolskih ustanova na području KS. Nadzor se, ističu, provodi kao kontinuirana djelatnost ovog ministarstva, kroz pribavljanje, obradu i analizu relevantnih podataka, razmatranje i usvajanje izvještaja u određenim slučajevima, drugostepeno rješavanje, kao i ostvarivanje saradnje s nadležnom prosvjetnom inspekcijom.

"Nedavno usvojenim Zakonom o visokom obrazovanju, kroz uspostavu odgovarajućeg informacionog sistema osigurane su pretpostavke da se funkcija nadzora rada visokoškolskih ustanova podigne na viši nivo, što će omogućiti transparentniji rad visokoškolskih ustanova, preventivno djelovanje, ali i kvalitetnije planiranje u oblasti visokog obrazovanja", kažu iz ministarstva.

Ističu da nadzor rada visokoškolskih ustanova predstavlja kompleksan pojam s obzirom na činjenicu da se ne odnosi samo na jedan segment rada visokoškolske ustanove.

"Sistem kvaliteta obavezuje visokoškolske ustanove na uspostavu internog sistema kvaliteta koji podrazumijeva provođenje internog audita kao specifičnog oblika kontrole u okviru visokoškolske ustanove, kao i provođenje eksterne evaluacije odnosno akreditacije visokoškolskih ustanova, a postupak provodi nezavisna agencija. Nadzor finansijskog poslovanja svake visokoškolske ustanove provode interni organ, odnosno tijelo visokoškolske ustanove, ali i Vlada i Skupštine KS, dok nadzor finansijskog poslovanja visokoškolskih ustanova provodi i osnivač visokoškolske ustanove. Također, nesporno je postojanje i specijaliziranih inspekcijskih, ali i drugih organa u čijem opisu je kontrola poštivanja zakonskih i podzakonskih propisa u određenim segmetnima svih pravnih osoba pa tako i visokoškolskih ustanova", navode iz ministarstva.

Odjeljenje za obrazovanje Brčko distrikta ističe da najmanje jednom u pet godina vrši provjeru ispunjavanja uslova za rad visokoškolskih ustanova upisanih u Registar visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta, iako na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH nema nijedne ustanove iz Brčko distrikta.

"Ako se utvrdi da visokoškolska ustanova ne ispunjava uslove propisane Zakonom o visokom obrazovanju Brčko distrikta, Odjeljenje određuje primjeren rok za otklanjanje utvrđenih nedostataka. Posljednji nadzor rada privatnih visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta BiH uspješno je okončan u toku 2017. godine", tvrde iz Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta.

O reviziji visokoškolskih ustanova nije se očitovalo resorno ministarstvo iz Unsko-sanskog kantona, dok su nam iz Tuzlanskog kantona kazali samo da je u posljednjem kvartalu 2016. godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove izvršila nadzor rada i poslovanja visokoškolskih ustanova s područja Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, u našoj zemlji je akreditovano ukupno 27 visokoškolskih ustanova, 11 u Republici Srpskoj, 16 u FBiH, a nijedan u Brčko distriktu.