BiH
0

Revizija državljanstava neće ugroziti prava nijednog državljanina BiH

SRNA
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je tokom susreta sa predstavnicima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka da revizija državljanstava neće ugroziti prava bilo kojeg državljanina BiH.

Osmanović je rekao da Ministarstvo civilnih poslova BiH želi da se razjasne svi nesporazumi koji su proizašli iz opšteg poziva za sve osobe koje su stekle državljanstvo BiH naturalizacijom poslije 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine.

Na sastanku naglašeno da reviziji ne podliježu oni koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu prebivališta na teritoriji BiH na dan 6. april 1992.godine, a imali su državljanstvo neke od republika bivše SFRJ, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Reviziji ne podliježu ni oni koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih dvije godine boravka do stupanja na snagu Zakona o državljanstvu BiH na dan 1. januar 1998. godine, kao i oni koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu ostvarenih tri godine prebivališta-boravišta na teritoriji BiH do 1. januara 2000. godine.

Reviziji ne podliježu ni oni koji su državljanstvo BiH stekli po osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu BiH sa drugom državom, kao ni oni koji su državljanstvo BiH stekli odlukom Vijeća ministara kao osobe od naročitog interesa za BiH.

Osmanović je ponovio da se državljanstva neće oduzimati nakon isteka roka, poslije 5. oktobra.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH će brižljivo razmotriti svaki pojedinačni predmet, te potpuno i pravilno utvrditi sve pravno relevantne činjenice", rekao je Osmanović.

Na sastanku je pojašnjeno da osobe za koje je ranije proveden postupak revizije državljanstva, nisu dužna ponovo dostaviti dokumentaciju traženu ovim opštim pozivom.