|

Revitalizacija spomenika kulture Panjina kula

Revitalizacija spomenika kulture Panjina kula
0
S
Sarajevo-x.com
3.11.2009. u 15:31
0
komentara
0

dijeljenja
Revitalizacija spomenika kulture Panjina kula
Po okončanju prve faze projekta zaštite, restauracije i revitalizacije objekta Panjina kula na Sedreniku (Kaukčijina 3) i pribavljanja neophodnih odobrenja, u toku oktobra su radovi nastavljeni.
Kompletan projekt zaštite tog spomenika kulture finansira Općina Centar. Za otkup objekta 2008. godine izdvojeno je 150.000 KM, za izradu projekta restauracije i konzervaciju objekta - 50.000 KM i u ovogodišnjem budžetu je izdvojeno dodatnih 150.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju Panjine kule.

U prvoj fazi izvršena je hitna sanacija građevine - demontaža dijelova koji su predstavljali opasnost za prolaznike i okolne stambene objekte. Uklonjen je uništeni krov sa pokrovom te postavljena nova privremena drvena krovna i potporna konstrukcija čime je pojačana stabilnost i zaštita objekta od daljeg propadanja.

Prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo, koji je istovremeno zadužen za nadzor, u drugoj fazi urađena je demontaža oštećene konstrukcije prizemlja i sprata. U prizemlju su ostali dijelovi zidova koji će prilikom ponovne izgradnje objekta biti učvršćeni. Pošto će Panjina kula biti restaurirana u izvornom obliku, bit će korišteni svi materijali koji su prvobitno bili ugrađeni u taj kulturno-historijski spomenik: kamen, drvo, ćerpić...

Projektom je planirana izgradnja novih stepenica koje povezuju tri etaže, nove krovne konstrukcije, te pokrova od šindre sa hidroizolacijom, ugradnja vanjskih vrata i drvenih prozora na kojima će biti ponovo postavljeni demiri te malterisanje vanjskih zidova. Zbog povećanja funkcionalnosti prostora odustalo se od ideje izgradnje dva pregradna zida u unutrašnjosti kuće. Oko objekta će biti urađena drenaža za odvod oborinskih voda te adekvatna hidroizolacija.

Završetak radova planiran je do kraja ove godine, a ukoliko to ne dozvole vremenski uvjeti, objekt će biti privremeno konzerviran – zaštićen. Građevinska firma "Dedo-rez" d.o.o. Zenica, koja izvodi radove, specijalizirana je za takvu vrstu posla. Do sada su uspješno završili restauraciju džamije Magribija, kuće Alije Đerzeleza i Svrzine kuće kao i restauraciju Eminagića kuće u Tešnju.

Historijat Kule datira od početka 18. stoljeća kada je izgrađen kao ljetnikovac sarajevske porodice Panja. Arhitektonsko rješenje asocira na kamene kule bosanskih feudalaca. Objekt je izgrađen na tri etaže: suteren, visoko prizemlje i sprat. Uz kulu se pružala kaldrmisana avlija u kojoj je bila kućica za poslugu i naknadno dograđena pekara. Nakon smrti posljednjeg potomka porodice Panja 1879. godine, građevinu je ženidbenim vezama naslijedila porodica Kumašin - po kojoj se još naziva i Kumašinova kula. Od 1951. godine građevina je pod zaštitom države kao spomenik kulture.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.