Aukcija Bhcraftsa
0

Revija rukotvorina za pomoć Domu Bjelave i Centru 'Duga'

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu sinoć je održana modna revija i humanitarna aukcija na kojoj je nevladina organizacija Bhcrafts (Udruženje "Bosanske rukotvorine") predstavila odjevne predmete, ćilime i serdžade - rukotvorine žena iz Bosne i Hercegovine.

Osmadeset posto prihoda od aukcijske prodaje ćilima i serdžada namijenjeno je tom udruženju, a 20 posto Domu za nezbrinutu djecu "Bjelave" u Sarajevu.

Sav prihod od prodaje slika bosanskohercegovačkih umjetnika nastalih u likovnoj koloniji u Kulen-Vakufu namijenjen je Centru za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" u tom mjestu.

Cilj revije i aukcije koju su vodili američki ambasador u BiH Charles English te Emina Ganić i Haris Pinjo je promocija i svijest o produkciji bh. rukotvorina te animacija tradicionalne institucije s obzirom na to da je Bhcrafts sada brend poznat u svijetu.

Na modnoj reviji su manekeni modne agencije NovaMas nosili modele sandala i torbi iz kolekcije proljeće/ljeto 2010., nastale u saradnji s italijanskom fabrikom obuće NR Rapisardi.

Kolekciju su dizajnirale Diana Hadžimustafić, Bhcrafts dizajnerica, i Barbara Rapisardi, vlasnica fabrike.

Uz sandale i torbe, predstavljeni su i odjevni predmeti koji su bili inspiracija za izradu sandala.

Predstavljena je i kolekcija modnih dodataka za djecu i odrasle jesen/zima 2010/11., rađena tehnikom filcanja od vune autohtone bosanske pasmine ovce.

Kolekciju "Od pusta do modnog asesoara" dizajnirale su Diana Hadžimustafić i Željka Lamez.