Vijeće ministara
5

Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina skinuta s dnevnog reda

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH skinulo je sa dnevnog reda današnje sjednice revidiranu strategiju za procesuiranja predmeta ratnih zločina, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

"Revidirana strategija za procesuiranja ratnih zločina ministra pravde BiH Josipa Grubeše je ponovo skinuta s dnevnog reda današnje sjednice zbog zahtjeva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisere Turković", kazao je Košarac.

Navodi kako su Ministarstvo pravde BiH i ostali akteri uključeni u radno tijelo imali proaktivnu ulogu u izradi revidirane strategije u predmetima nad ratnim zločinima.

"Smatram da je to loše iz prostog razloga što proces dugo traje. BiH treba učiniti dodatne napore kako bi bili riješeni svi predmeti ratnog zločina. Proces utvrđivanje revidirane strategije traje od 2017. godine. To je veoma dugo", istakao je on.

Prema njegovim riječima, radna grupa za izradu revidirane strategije je imala 11 sastanaka i mjere su donesene jednoglasno.

"Ne vidim razlog zašto se to sada osporava. Ima nekoliko ključnih ciljeva, da se ubrza proces, da se procesuiraju najsloženiji predmeti i da se proces završi do 2023 godine", rekao je Košarac.

Bisera Turković, prema njegovim riječima, nije bila prisutna na sjednici Vijeća ministara BiH.