BiH
0

Revidirana strategija provođenja Aneksa VII u parlamentarnoj proceduri

FENA
Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj je sjednici utvrdilo Prijedlog Revidirane strategije provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.

Ranijom Strategijom iz 2002. postignuti su dobri rezultati na realiziranju određenih strateških ciljeva, a to je pratila i uspostava i uređenje transparentnog sistema koji je postao garant jednakopravnosti u pristupu pravima iz Aneksa VII svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

U posljednjih dvanaest godina gotovo zauzeta imovina vraćena je njenim predratnim vlasnicima, od oko 450.000 uništenih stambenih jedinica obnovljeno je 320.000, slobodu kretanja danas uživaju sve osobe, sigurnost povratnika je značajno unaprijeđena.

Međutim, osim ovih i drugih rezultata, ostalo je još dosta toga uraditi da bi svi građani u BiH u potpunosti uživali nesmetan pristup svim pravima koja su definirana u Aneksu VII.

Radi unapređenja provedbe Aneksa VII, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u konsultacijama s ostalim ključnim akterima, iniciralo je i uradilo reviziju Strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rad na reviziji bio je podijeljen u deset oblasti koje se odnose na rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika, rekonstrukciju infrastrukture, zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, dovršetak procesa povrata imovine i stanarskih prava, poboljšanje stanja u zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, sigurnosti i deminiranju, radu i upošljavanju, uređenju pitanja naknade štete raseljenih osoba i izbjeglica.

U izradi Revidirane strategije učestvovalo je oko 70 institucija među kojima ministarstva, upravne organizacije, javna preduzeća, entiteti, kantoni, Brčko Distrikt BiH, ali i veliki broj međunarodnih institucija i organizacija, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva, ukupno oko 150 osoba.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, u roku od tri mjeseca nakon usvajanja dokumenta u Parlamentarnoj skupštini BiH, sačini plan završetka procesa održivog povratka za period 2009. -2014. s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje, prema usvojenim principima, na području cijele BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, također, u saradnji s entitetskim ministarstvima, sačiniti Akcioni plan za korištenje i ostalih prava iz Aneksa VII uključujući prava na kompenzaciju i pravičnu naknadu za uništenu imovinu za period od 2009. do 2014. godine, s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje za cijelo područje BiH.

Akcioni plan bit će sastavni dio ove strategije. Ovo ministarstvo će koordinirati i sve ostale potrebne aktivnosti radi provedbe preporuka iz Revidirane strategije.