Historija se ponavlja
425

Revanšizam zbog 9. januara: Iz RS-a najavili zahtjev za ukidanje 1. marta kao bh. praznika

Piše: A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske opet bi mogla podnijeti zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH, koju je taj sud prije dvije godine odbacio kao neosnovanu.

Pojedini političari iz RS-a ovo najavljuju, svakako u vidu očitog revanšizma zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH koji je ponovo proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

S druge strane, treba spomenuti da je Ustavni sud BiH već odlučio po ovom pitanju i na sjednici održanoj 6. jula 2017. kada je odbacio apelacije 30 poslanika NSRS-a o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti RBiH i 25. novembra Danom državnosti RBiH uslijedio je nedugo nakon prve odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

Ovako je glasila odluka Ustavnog suda BiH kada je riječ o osporavanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH:

"Odlučujući u predmetu broj U 18/16, Ustavni sud BiH je odbio kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH. Ustavni sud je utvrdio da je Zakon u skladu s dijelom preambule Ustava BiH koji glasi: "Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani BiH ovim utvrđuju Ustav BiH“ članovima I/2. i II/4. Ustava BiH, članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članom 1.1. i članom 2. stav (1) tačke a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije".

Odlučujući u predmetu broj U 22/16, Ustavni sud BiH odbio je kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH. Utvrđeno je da navedene odredbe nisu u suprotnosti s članom II/4. Ustava BiH u vezi s članovima 1.1, 2.a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Inače, Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je danas da je jedinstveno opredjeljenje svih političkih faktora u RS da bh. entitet nastavi slaviti Dan RS-a, da je to 9. januar i historijska činjenica te da nije u mandatu Ustavnog suda BiH da odlučuje o tome.